Objectes tan inversemblants com una màquina de gimnàs, una porta, un lavabo o una escultura són algunes de les deixalles que s’han trobat un grup de veïns del Rectoret quan surten a fer “plogging”, una combinació de córrer mentre es recullen escombraries. Setmanalment retiren quilos de deixalles del Parc Natural de Collserola amb l’objectiu de fer exercici, netejar la natura i cuidar l’entorn on viuen.

“Ens hem trobat de tot”

El “plogging” va néixer a Suècia el 2016 i s’ha estès arreu del món. També ha arribat a Barcelona, concretament al Rectoret, on un cop per setmana des de fa dos mesos un grup de veïns recullen deixalles del Parc de Collserola mentre passegen per la muntanya. Ells ho han adaptat i en lloc de córrer, caminen, ja que diuen que corrent no els dona temps de fer una bona recollida de deixalles. “Nosaltres ens hem trobat de tot: portes, vàters, una màquina de gimnàs, una escultura, carrets de la compra, una pantalla d’ordinador…”, explica Nati Ramos, participant de l’activitat.

L’activitat l’organitza el Casal de Barri Can Rectoret cada dimecres al vespre: “És una manera de netejar l’entorn on visc, que està molt brut, i també una forma d’estar amb gent del barri”, explica Cristina Martín, una participant. La iniciativa també ha arribat a la Sagrera i al Parc Fluvial del Besòs.

Vidre, l’enemic principal

Ben a prop del Casal de Barri avui han trobat sabates, una manta, preservatius, pintura, piles, ferros i, fins i tot, uralita. Però sobretot paren atenció en el plàstic i el vidre: “Una de les coses que recollim més són ampolles i vidres trencats, que ara amb la calor són un perill d’incendi molt gran per al barri”, alerta Martín, veïna del Rectoret.

Demanen més implicació de les administracions en la neteja del parc natural, sobretot de cara a la prevenció d’incendis a Collserola, en una temporada en què ja s’han produït cinc incendis al parc en dos mesos.

Quilos d’escombraries al parc natural

Cada setmana el grup recull quilos de deixalles i asseguren que el parc està més brut que abans, a causa de l’augment dels visitants per la pandèmia. També alerten que moltes de les escombraries són de fa molts anys i algunes queden enterrades durant dècades.