L’episodi de pluja i neu del cap de setmana passat va fer diana, per fi, a les capçaleres del sistema Ter-Llobregat. D’aleshores ençà, l’augment del cabal dels rius ha suposat un punt d’inflexió a les reserves dels embassaments, les quals han començat a pujar lleugerament després de vuit mesos de caiguda lliure.
Que torni a ploure aviat és vital perquè no es talli de nou l’entrada d’aigua als pantans. Gaires dies sense ploure, sumat a l’ambient sec i primaveral, podria tornar a eixugar el sòl i afectar els aqüífers, i dificultaria que el proper episodi de pluja es fes notar en forma d’una crescuda dels rius.
Esperança pel que fa a la pluja d’aquí a una setmana
A curt termini les opcions que plogui amb cara i ulls a les capçaleres són realment baixes, caldrà esperar una setmana aproximadament per canviar d’escenari.
L’únic dia en el qual podria ploure una mica en breu és aquest divendres, 15 de març, a causa del pas d’un front poc actiu que anirà acompanyat d’un petit solc d’aire fred en altura. Tot plegat afavorirà que es formin nuvolades i ruixats a partir del migdia cap al Ripollès i l’Alt Berguedà, que viatjaran cap al sud durant la tarda. Els xàfecs seran irregulars i podrien anar acompanyats d’aparat elèctric i es calcula que de mitjana podrien deixar entre 5 i 10 litres per metre quadrat en alguns indrets.
Aquest petit canvi de temps serà breu i donarà pas a un cap de setmana molt tranquil, amb alguns núvols alts i mitgencs, i marcat per l’anticicló i l’arribada d’una massa d’aire càlid en altura. L’ambient serà més suau de l’habitual, plenament primaveral arreu. La temperatura també assenyalarà valors més elevats per a l’època de l’any als Pirineus, on s’accelerarà la fusió de la neu.
La setmana vinent podria portar-nos canvis més destacables. Tot sembla indica que l’anticicló es debilitarà a partir de dilluns, 18 de març, un fet que facilitarà l’arribada de canvis posteriors. Els principals models generalistes, el GFS i l’ECMWF anuncien que a mitjans de la setmana vinent es podria despenjar de la circulació general un embossament d’aire fred en altura (DANA o borrasca freda) que inestabilitzaria la situació meteorològica a la península Ibèrica.
Els mapes d’anomalia setmanal de precipitació també entreveuen l’arribada d’alguns canvis als Pirineus, en major mesura a partir del 25 de març.
Amb tants dies d’anticipació no és possible entrar en detalls, ja que els diversos models divergeixen en el pronòstic a llarg termini, a banda que aquest podria variar sensiblement els pròxims dies.
Malgrat això, convé ser optimistes davant d’un possible canvi de tendència, la qual podria obrir les portes a escenaris favorables per veure ploure a Catalunya i, sobretot, a les capçaleres dels rius.
Com s’ha notat fins ara la pluja i el desgel als embassaments?
La pluja i la neu del cap de setmana va deixar registres notables de precipitació a les capçaleres, d’entre 50 i 70 litres per metre quadrat de mitjana. Els rius van notar l’efecte de la pluja, tot i que de forma modesta en el cas de les capçaleres, pel fet que la precipitació va ser en forma de neu fins al fons de les valls.
L’augment de la temperatura dels dies 12 i 13 de març hores ha accelerat la fusió de la neu a totes les cotes, fet que s’ha començat a notar notat lleugerament en forma d’un increment del cabal dels rius prop de les capçaleres, per damunt dels embassaments.
Dimecres, 13 de març, a les 16 h el riu Llobregat portava un cabal de 3,23 metres cúbics per segon a l’aforament de l’ACA de Guardiola de Berguedà. El Ter, a Ripoll, portava un cabal de 2,54 m3/ s i a Roda de Ter, prop de Sau, de 2,27 m3/ s.
El conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya han passat del 14,44 % de la seva capacitat i 100,3 hm3
d’aigua de dijous 7 de març, al 15,11 % i 104,9 hm3
d’aigua aquest dimecres, 13 de març. L’augment ha estat, per tant, de 4,6 hm3
.