tornado 31 agost 2022
tornado 31 agost 2022

El dia 31 d’agost va ser una jornada molt moguda, des del punt de vista meteorològic. Els xàfecs i les tronades van afectar el territori, també Barcelona, des de primera hora del matí.

Poc després de les sis d’aquella tarda, van arribar tot un reguitzell de tempestes des de la Catalunya Central que, en arribar al prelitoral, van guanyar intensitat i van causar alguns danys. Concretament, el sud de Sabadell i Barberà del Vallès van veure com la força del vent trencava branques, tombava arbres de soca-rel i s’enduia algunes cobertes o parts de teulades.

Tornado o esclafit?
L’anàlisi dels danys sobre el terreny és clau per poder diferenciar tots dos fenòmens, els quals poden causar destrosses importants

El Meteocat confirma que hi va haver un tornado

L’endemà mateix, el Servei Meteorològic de Catalunya va dur a terme un treball de camp per tal d’estudiar sobre el terreny la distribució i les característiques dels danys que hi havia hagut. L’objectiu no era altre que esclarir si els havia provocat un tornado o un esclafit, que són fenòmens diferents.

Els resultats d’aquest estudi han servit per concloure que el sud de Sabadell i Barberà del Vallès es van veure afectats per un tornado. S’estima que va ser d’intensitat EF1 segons l’escala de Fujita millorada (138-178 km/h), molt probablement amb una velocitat del vent propera a la banda més baixa del rang d’aquesta categoria.

El fibló va tocar terra a prop de l’estació de Rodalies de Sabadell Sud a les 18.15 h i, després de recórrer 3,4 km i afectar una franja de fins a 250 metres d’amplada, es va dissipar. Ho va fer en travessar l’autopista AP-7, cinc minuts després de formar-se.

Es dona el cas que per aquesta zona ja hi havia hagut un tornado a mitjans del segle passat, concretament el maig del 1957.

Un tornado sense tuba

El més habitual és que el tornado s’identifiqui visualment per una tuba (o núvol d’embut) que penja de la base del núvol de desenvolupament vertical. Ara bé, en aquesta ocasió, no es va arribar a formar. Per tant, tan sols es veia un remolí d’objectes a prop del terra i com la base de la nuvolada tendia a girar just a la vertical del vòrtex.

Fortes ventades en altres punts del Vallès Occidental

El cert és que, a banda del tornado, la tempesta també duia associada una forta ventada (un possible esclafit). Les ratxes de vent, que van superar els 80 km/h, van causar algunes incidències menys rellevants que el fibló, però en una zona força més extensa. Hi va haver branques trencades i alguns arbres tombats a municipis vallesans com Badia del Vallès, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès.

Un esclafit a Vilafranca del Penedès unes hores abans

Les fortes ratxes de vent no van ser patrimoni exclusiu del Vallès Occidental. A Vilafranca del Penedès molts arbres van quedar tombats per la ventada, que va provocar un esclafit d’intensitat EF0, segons s’explica en aquest mateix informe del Meteocat. En aquest cas, el fenomen va tenir lloc unes hores abans, concretament a les 15.20 h.

Comparteix a: