La primavera es resisteix enguany. Malgrat que som conscients que convé que plogui, fa setmanes que no veiem el sol i això comença a ser ja motiu de queixa. I no és per menys, a l’Observatori Fabra mai fins ara s’havia anotat un mes de març amb tants dies sense sol, com a mínim des que se n’anoten dades, l’any 1968. Concretament, 12 dies ennuvolats (amb menys d’una hora d’insolació), i això quan encara falta una setmana perquè s’acabi el mes.
Gairebé 20 graus a Londres, però només 13 a Barcelona
Dimecres al migdia el sol i l’ambient primaveral imperava a bona part del centre i el nord d’Europa. A les 14 h s’anotava una temperatura de 19 ºC a Londres, a Varsòvia o Viena. N’anotaven 18 ºC a Berlín i Brussel·les, 17 a Praga o 10 ºC a Oslo i Moscou. Aquests registres no són puntuals, ja fa dies que s’anoten en molts casos.
Per contra, a la mateixa hora, el termòmetre marcava tan sols 13 ºC a la ciutat de Barcelona, Madrid, Palma i Lisboa, 15 a Tunis, 17 al Caire i Alger, però només 7 ºC a Atenes i 6 a Ankara.
La imatge del satèl·lit Meteosat d’aquell moment mostrava una de les causes d’aquest fort contrast tèrmic entre l’entorn del Mediterrani i el centre i el nord d’Europa: la presència o no de sol. Mentre que una profunda borrasca tapava el cel de bona part de la península Ibèrica i una franja del nord d’Àfrica, el cel clar imperava en latituds superiors.
El perquè d’aquesta anomalia tèrmica i pluviomètrica
La presència de sol és un dels motius d’aquesta gran diferència tèrmica a la mateixa hora entre el sud i el centre d’Europa. L’altra és la presència d’aire relativament fred en altura a l’entorn del Mediterrani, tant a l’oest, on predominen les baixes pressions, com sobretot al Mediterrani oriental i la costa oriental africana, on una borrasca bombeja aire fred procedent de Rússia.
Un potent anticicló en superfície fa setmanes que es manté cap al nord i l’est d’Europa, bloquejant l’arribada de borrasques atlàntiques i desviant-les cap al sud, cap a Portugal i la península Ibèrica. L’anticicló també va associat al fenomen de la subsidència, és a dir, a un escalfament de l’aire en altura que, combinat amb la presència de dies assolellats, afavoreix l’ambient primaveral en extenses regions d’aquest àmbit.
Normalització tèrmica a partir de la setmana vinent
L’anticicló de bloqueig del centre i nord d’Europa tendirà a anar-se desplaçant cap a l’oest els pròxims dies. De cara al cap de setmana s’emplaçarà a la vertical de les illes britàniques. Serà a partir de la setmana vinent, la darrera del mes de març, quan tendirà a desaparèixer i permetrà que, per fi, les borrasques atlàntiques i les entrades de vent del nord normalitzin el termòmetre en latituds septentrionals.
Els mapes també insinuen que el temps es mantindrà insegur a Barcelona i Catalunya a causa del pas de solcs d’inestabilitat. El temps típicament primaveral i altament variable vol guanyar protagonisme la setmana vinent al nostre entorn.