temperatura Europa
Temperatura al migdia del dimecres 23 de març del 2022. Font: Windy.tv

La primavera es resisteix enguany. Malgrat que som conscients que convé que plogui, fa setmanes que no veiem el sol i això comença a ser ja motiu de queixa. I no és per menys, a l’Observatori Fabra mai fins ara s’havia anotat un mes de març amb tants dies sense sol, com a mínim des que se n’anoten dades, l’any 1968. Concretament, 12 dies ennuvolats (amb menys d’una hora d’insolació), i això quan encara falta una setmana perquè s’acabi el mes.

Gairebé 20 graus a Londres, però només 13 a Barcelona

Dimecres al migdia el sol i l’ambient primaveral imperava a bona part del centre i el nord d’Europa. A les 14 h s’anotava una temperatura de 19 ºC a Londres, a Varsòvia o Viena. N’anotaven 18 ºC a Berlín i Brussel·les, 17 a Praga o 10 ºC a Oslo i Moscou. Aquests registres no són puntuals, ja fa dies que s’anoten en molts casos.

Per contra, a la mateixa hora, el termòmetre marcava tan sols 13 ºC a la ciutat de Barcelona, Madrid, Palma i Lisboa, 15 a Tunis, 17 al Caire i Alger, però només 7 ºC a Atenes i 6 a Ankara.

La imatge del satèl·lit Meteosat d’aquell moment mostrava una de les causes d’aquest fort contrast tèrmic entre l’entorn del Mediterrani i el centre i el nord d’Europa: la presència o no de sol. Mentre que una profunda borrasca tapava el cel de bona part de la península Ibèrica i una franja del nord d’Àfrica, el cel clar imperava en latituds superiors.

Imatge del satèl·lit Meteosat de dimecres al migdia. Font: Eumetsat

El perquè d’aquesta anomalia tèrmica i pluviomètrica

La presència de sol és un dels motius d’aquesta gran diferència tèrmica a la mateixa hora entre el sud i el centre d’Europa. L’altra és la presència d’aire relativament fred en altura a l’entorn del Mediterrani, tant a l’oest, on predominen les baixes pressions, com sobretot al Mediterrani oriental i la costa oriental africana, on una borrasca bombeja aire fred procedent de Rússia.

Un potent anticicló en superfície fa setmanes que es manté cap al nord i l’est d’Europa, bloquejant l’arribada de borrasques atlàntiques i desviant-les cap al sud, cap a Portugal i la península Ibèrica. L’anticicló també va associat al fenomen de la subsidència, és a dir, a un escalfament de l’aire en altura que, combinat amb la presència de dies assolellats, afavoreix l’ambient primaveral en extenses regions d’aquest àmbit.

Mapa isobàric de dimecres 23 de març al migdia. Font: Met Office
Temperatura en altura (850 hPa, uns 1.500 m) previst per dimecres 23 de març a les 14 h. Font: Wetterzentrale

Normalització tèrmica a partir de la setmana vinent

L’anticicló de bloqueig del centre i nord d’Europa tendirà a anar-se desplaçant cap a l’oest els pròxims dies. De cara al cap de setmana s’emplaçarà a la vertical de les illes britàniques. Serà a partir de la setmana vinent, la darrera del mes de març, quan tendirà a desaparèixer i permetrà que, per fi, les borrasques atlàntiques i les entrades de vent del nord normalitzin el termòmetre en latituds septentrionals.

Els mapes també insinuen que el temps es mantindrà insegur a Barcelona i Catalunya a causa del pas de solcs d’inestabilitat. El temps típicament primaveral i altament variable vol guanyar protagonisme la setmana vinent al nostre entorn.

Evolució de la temperatura (línia blanca) respecte a la mitjana (línia vermella) a Londres els pròxims dies. A baix, previsió de precipitació. Font: Wetterzentrale.de