El 2023 va camí de ser l’any més càlid mai assolit des que hi ha registres a escala planetària. A hores d’ara, a poc més d’un mes de finalitzar-lo, tot sembla indicar que així serà. De moment els mesos de juny, juliol, agost, setembre i octubre ja han estat els més càlids anotats i la mitjana dels 10 primers mesos de l’any també. Segons Copernicus, és la més alta mai registrada amb un valor que ja s’emplaça 1,43 ºC per sobre la mitjana del mateix període durant l’era preindustrial (1850-1900).

A aquestes dades cal sumar-hi el fet que divendres, 17 de novembre, la temperatura mitjana a la Terra va superar per primera vegada la marca psicològica dels dos graus centígrads.

El topall de dos graus per damunt la temperatura de l’era preindustrial, un valor cada vegada més proper

Copernicus ha fet saber aquest dilluns que divendres, 17 de novembre, va ser el primer dia que la temperatura global va superar el topall dels 2 ºC per damunt els valors de l’era preindustrial. Concretament 2,07 ºC per sobre la mitjana del període 1850-1900. Dissabte, 18 de novembre, a més, es va tornar a superar aquest llindar, concretament amb 2,06 ºC.

Superar els 2 graus, encara que sigui de forma puntual només un parell de dies, és molt rellevant pel fet de ser la primera vegada que s’ha registrat. A banda, convé recordar que l’acord de París de l’any 2015 va establir un topall màxim de 2 ºC d’escalfament anual a finals del segle XXI, intentant-lo mantenir per sota d’1,5 graus per tal d’evitar impactes adversos, pèrdues i danys relacionats.

La gràfica publicada per Copernicus sobre l’evolució de la temperatura diària és altament indicativa d’un 2023 extraordinàriament càlid.

Segons ha publicat l’OMM a X (antic Twitter) “Això no vol dir que haguem superat els nivells de l’acord de París, els quals es refereixen a mitjanes que cobreixen 20 anys o més en lloc de dies, mesos o anys individuals. Envia, però, un avís a la #COP28 sobre la urgència d’actuar.”

El 2023 serà l’any més càlid registrat fins ara al planeta

La temperatura mitjana global del 2022 va ser 1,15 ºC superior a la mitjana del període 1850-1900. El refredament associat al fenomen de la Niña dels darrers tres anys va afavorir-ho.

Ara fa uns mesos, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) va fer públics els resultats que anunciaven que hi ha un 66 % de probabilitats que la temperatura global mitjana anual pròxima a la superfície superi el llindar d’escalfament d’1,5 ºC entre el 2023 i 2027. A més, hi ha un 98 % de probabilitats que almenys un dels pròxims cinc anys, i el període de cinc anys en conjunt, sigui el més càlid registrat al planeta des que se’n prenen mesures instrumentals. Fins ara, l’any rècord per càlid correspon al 2016, però tot indica que el present 2023 el superarà.

Comparteix a: