Actualment el pantà de Sau està al 16,8 % de la capacitat, un dels registres més baixos de la seva història. De fet, fa tant de temps que l’antic poble de Sant Romà està al descobert que tot el seu voltant s’ha omplert de vegetació en una imatge insòlita del campanar rodejat de plantes, que han crescut on en condicions normals hi hauria d’haver aigua. El nivell és tan baix que actualment l’aigua està a 36 metres de profunditat amb relació al llindar del pantà al cent per cent. És l’equivalent a un edifici de 12 plantes.
Estudi de sequeres històriques
Els investigadors Mariano Barriendos, de l’IDAEA-CSIC, i Josep Barriendos, del CREAF, han visitat aquest dijous el pantà per documentar gràficament la sequera actual per a un estudi de sequeres històriques dels darrers 500 anys. Situen l’inici de l’actual a l’any 1998 perquè en realitat, diuen, hi ha hagut una concatenació de períodes sense pluja amb pocs precendents històrics.
“De sequeres de vuit, 10 o fins a 12 anys n’hi ha hagut quatre o cinc els darrers 500 anys, però aquesta està tenint una durada molt llarga i un abast molt ampli, és el que anomenem ‘megadrought'”, ha explicat a betevé Mariano Barriendos. “Està afectant tot Europa i en determinats rius europeus han aparegut pedres de la fam, amb inscripcions, que es van col·locar per advertir generacions futures de situacions de sequera excepcionals”, ha assenyalat.
De sequeres de vuit, 10 o fins a 12 anys n’hi ha hagut quatre o cinc els darrers 500 anys, però aquesta està tenint una durada molt llarga i un abast molt ampli, és el que anomenem ‘megadrought’”
Camí d’assolir el mínim històric
Com a Sau, el conjunt de les conques internes de Catalunya continuaran perdent aigua els propers dies. Amb el 21,3 % de capacitat, estan a només tres dècimes de superar el mínim del 2008 i van camí d’arribar al mínim històric registrat a finals dels 80, quan es va arribar al 19,1 %.