Després de veure ovelles, xais i cabres pasturant per Collserola a tocar de Barcelona, aviat també hi veurem ases. Un projecte de pastura per netejar el sotabosc com a mesura preventiva antiincendis amb aquests animals ha aconseguit el finançament necessari per tirar endavant. El projecte amb rucs s’iniciarà en fase pilot a Sant Cugat del Vallès, però l’objectiu dels impulsors de la iniciativa és estendre’l a altres punts del parc natural.
La pastura amb rucs parteix d’una proposta del projecte Alimentem Collserola, impulsat pel Consorci de Collserola i que treballa per promoure la reactivació de l’activitat agrària de la serra. L’han elaborat conjuntament amb Can Domènech, una finca de la zona, i ara els han concedit la subvenció del 70% per poder tirar endavant una prova pilot. Així ho han anunciat a les xarxes socials, en què han explicat l’objectiu de la proposta: “Consisteix a pasturar amb rucs una superfície de 15 hectàrees en pendent per recuperar mosaic agroforestal, fer prevenció d’incendis i diversificar hàbitats i espècies a Collserola”.
Començarà a Sant Cugat, però l’objectiu és que s’estengui a altres zones
El projecte s’iniciarà a Sant Cugat del Vallès, concretament a Can Domènech, una finca situada en un dels punts amb més risc d’incendis de la serra de Collserola. Segons Alimentem Collserola, “si surt bé, es podria estendre a altres parts del parc natural”. Expliquen que “la idea seria replicar el model i moure els rucs per diferents finques on es puguin fer tancats i pasturar en zones àmplies de forma rotativa”. Si tira endavant, la pastura amb ases se sumarà a la d’altres animals com el ramat d’ovelles, que s’ha establert a Horta-Guinardó.
Ramats d’ovelles i rucs, dues estratègies complementàries
Tant els ramats d’ovelles com els rucs s’alimenten del sotabosc i prevenen els incendis tot i que “no mengen el mateix tipus d’espècies i per tant fan tasques de manteniment complementàries“, explica el responsable de Can Domènech, Paul Domènech. Això sí, els ramats de rucs tenen alguns avantatges respecte els ramats d’ovelles i cabres, assegura Domènech. En primer lloc, els animals treballen sense un pastor que els controli i per això els ramats de rucs tenen un cost de manteniment inferior als dels animals ovins. I també, són capaços de fer les tasques de desbrossament en zones urbanes i d’accés més difícil. “A les urbanitzacions on hi ha molts gossos les ovelles s’espanten i costa molt arribar a pasturar les franges de protecció que tenen les cases. Si s’hi posen tancats, es poden deixar allà els rucs i deixar que facin el manteniment”.
El ruc no substitueix la desbrossadora ni la motoserra sinó que fan tasques complementàries de manteniment dels boscos
El primer ramat de rucs de Collserola constarà de 10 animals i començarà a pasturar abans de finals de setembre a les zones que envolten el Puig Madrona.