Tornado de El Reno (2013). Font: Jeff Snyder/NWS
Tornado de El Reno (2013). Font: Jeff Snyder/NWS

Durant la primavera, les grans planes dels Estats Units estan avesades a viure grans tempestes que són capaces de produir pedregades i tornados. És habitual veure imatges espectaculars que testimonien aquests episodis de temps violent.

El 31 de maig del 2013, però, va ser una jornada excepcional. Oklahoma va viure una situació extrema. Enmig d’una tongada de tornados intensos, hi va haver un fibló que va despuntar per sobre de tots.

Els afores de la població d’El Reno es van veure afectats pel tornado més ample registrat a la Terra, des que se’n tenen dades. La franja de danys va arribar als 4.184 metres d’amplada. Es tracta d’un fet extraordinari, i més encara tenint en compte que és poc habitual trobar fiblons de més de 500 metres d’amplada.

De la plaça d’Espanya a la plaça de les Glòries

Si un tornado com aquest afectés Barcelona, l’amplada del rastre de danys abastaria des de la plaça d’Espanya fins a la plaça de les Glòries. En traslladar-ho en un mapa és més senzill fer-se una idea de la magnitud d’aquest cas.

Els 4.184 m d’amplada màxima de la traça de danys del fibló d’El Reno es va convertir el rècord. Mai s’havia registrat un episodi d’aquestes característiques. Aquest rècord va ser validat per l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) a partir de les dades de radar mòbils recopilades per la Universitat d’Oklahoma.

Tres caçatornados engolits per l’enorme fibló

Als Estats Units hi ha una llarga tradició de caçatornados. Es tracta de grups de persones que, en alguns casos per afició, però sovint per projectes d’investigació o per programes de televisió, es dediquen a perseguir tempestes per intentar prendre mesures i fotografiar tornados. Acostumen a ser persones que coneixen molt bé com evolucionen aquests potents remolins d’aire, encara que de vegades es poden emportar ensurts per acostar-s’hi massa.

Aquell 31 de maig del 2013, però, hi va haver un accident molt greu. Tim M. Samaras, un dels caçatornados amb més experiència i reconegut als Estats Units, va morir quan el fibló d’El Reno el va atrapar. El remolí es va eixamplar amb molta rapidesa i va canviar la direcció del seu recorregut de manera sobtada, i el caçador de tornados, juntament amb part del seu equip, no van poder-lo esquivar. També hi van perdre la vida el seu fill i un altre membre del grup.

A banda, altres cinc persones més van morir i 151 van ser ferides en el context d’aquest episodi de temps extrem.

Danys provocats pel tornados. Font: National Weather Service (NWS)

El tornado més ample registrat a Catalunya

De tornados a Catalunya també n’hi ha. De fet, és una de les zones del sud d’Europa on es presenten més freqüentment. Ara bé, no són tan intensos com els que hi ha als Estats Units i els més grossos solen ser de mides més reduïdes.

Segons la base de dades (2000-2019) publicada en un article a la revista ‘Atmospheric Research’, el tornado amb una traça de danys més ampla a Catalunya es va produir el 2 de novembre del 2008 entre el Pla de Santa Maria (l’Alt Camp) i Sarral (la Conca de Barberà). L’amplada màxima va ser de 675 metres. Es tracta d’una xifra molt més modesta que el rècord mundial que ostenta el fibló d’El Reno, però no per això és menys destacable.

Altres fiblons de rècord

L’Organització Meteorològica Mundial s’encarrega d’analitzar i validar els rècords meteorològics. A la llista oficial dels registres extrems hi ha un apartat dedicat única i exclusivament als tornados. Aquests són els rècords que hi consten, a banda del fibló més ample mai registrat:

  • El tornado més mortífer: el 26 d’abril del 1989 a Bangladesh, amb 1.300 víctimes mortals.
  • La trajectòria més llarga feta per un tornado: el 18 de març del 1925 als Estats Units, amb 352 km.
  • La tongada de fiblons més nombrosa: el 27 d’abril del 2011 als Estats Units, amb 209 tornados.
  • El mes amb més tornados: el maig del 2003 als Estats Units, amb 543 fiblons.
  • La ratxa de vent més intensa mesurada en un tornado: el 3 de maig del 1999 als Estats Units, amb 486 km/h.
  • L’objecte arrossegat a una major distància: l’11 d’abril del 1991 als Estats Units, es va trobar un carnet d’identitat a 359 km del seu propietari.
Comparteix a: