Unes 200 persones s’han manifestat aquest dissabte per denunciar la contaminació de les platges del litoral al voltant de la desembocadura del Besòs: la de la Mora, a Badalona, i la de Sant Adrià de Besòs.
Són dues de les platges afectades per la detecció d’elements contaminants, com l’arsènic o el plom, procedents dels anys d’activitat a l’antiga central tèrmica.
És per això que, per seguretat, aquestes dues platges estan tancades al bany i tenen restringit l’accés. Una circumstància que posa de relleu la necessitat de descontaminar-les amb urgència.
Reclam per a les anàlisis a tot el litoral
Diversos col·lectius ecologistes i veïnals de la zona sospiten que, després d’anys d’activitat industrial, els successius temporals hagin anat movent part d’aquests contaminants a les platges properes.
La presidenta de la Coordinadora Aire Net, Silvina Frucell, ha explicat que “hem demanat al SEPRONA -el servei de protecció a la natura de la Guàrdia Civil- que faci anàlisis a la platja del Fòrum perquè creiem que està en la mateixa situació” que les de Sant Adrià i de la Mora. Una postura compartida per Carme Garcia, portaveu del Moviment Diagonal Mar.
També hi coincideix Joaquín Ortín, de l’Associació de Veïns del Front Marítim, que afegeix que “sabent que la platja del Poblenou era l’abocador industrial de tota la industria metal·lúrgica, química o tèxtil” de Barcelona, “no és gens aventurat pensar que els sòls també han estat contaminats“, conclou.
I a llarg termini, què?
Més enllà de la descontaminació, altres entitats reclamen que a llarg termini es reobri el debat sobre què fer de les Tres Xemeneies. Una demanda que han dibuixat a un dels murs que delimiten l’espai.
Roger Oyos, membre de la plataforma de conservació de les Tres Xemeneies, reclama que sigui “un gran parc litoral“, Assegura que seria una infraestructura que uniria natura, esport i cultura que, en essència, “ens protegiria dels efectes del canvi climàtic i aconseguiria la regeneració del riu, de la desembocadura i de la platja“.
El portaveu dels Verds de Badalona, Francesc Alfambra, assegura que l’actual plantejament “contradiu les normatives locals, nacionals i internacionals en matèria de lluita contra el canvi climàtic”.