El retorn del ramat d’ovelles, cabres i xais que va pasturar per la zona forestal d’Horta-Guinardó entre l’abril i el juny passat no serà immediat. En un principi s’havia previst que la pastura tornés a Collserola a finals d’aquest any, però finalment caldrà esperar fins a la primavera. L’Ajuntament encara està valorant els resultats de la prova pilot duta a terme amb els 300 caps de bestiar provinents de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i, ara per ara, encara no s’ha iniciat el procés de licitació del projecte, que es podria ampliar a Sarrià – Sant Gervasi i Nou Barris.
Segons l’expert en pastura de la Universitat de Vic i impulsor de la prova pilot, Ferran Pauné, “seria ideal que el ramat ja estigués instal·lat a l’hivern, no a la primavera i, per tant, administrativament caldria que la licitació es fes molt abans”. I és que el projecte, que promou la prevenció d’incendis a través de la desbrossada que fan els animals, requereix molta feina prèvia amb els ramaders que han d’adaptar la planificació de la seva explotació. A més de l’elecció del pastor o pastora cal definir les rutes, instal·lar els abeuradors i traslladar-hi el material necessari.
Mètode nou per prevenir incendis
A les zones de la muntanya per on va pasturar el ramat han crescut brots verds que predominen sobre la resta de vegetació, més seca i inflamable. Precisament aquest és l’objectiu del projecte: minimitzar el risc d’incendi amb la desbrossada que fa el bestiar i que s’ha constatat que és més efectiva i sostenible que la feta amb mètodes mecànics. Tal com assegura Pauné, “el gran risc d’incendi que tenim amb aquesta sequera només el podem minimitzar si es pastura la muntanya de forma extensiva i recurrent”.
Bona acceptació ciutadana
Las pastura del ramat per les zones forestals de la Font del Gos, Montbau i Sant Genís del Agudells va ser molt ben rebuda pel veïnat. Molts curiosos van apropar-se a Collserola per veure els animals i la tasca del pastor. Francisco Villegas, veí de Montbau, recorda que “a la part alta del barri st’hi veien moltes famílies amb nens contemplant els animals”. El més important, però, assegura, “és la neteja que fan del bosc ja que a l’estiu s’asseca molt la vegetació i hi ha molt perill d’incendi”.