Protecció Civil ha activat aquest dissabte el pla Inuncat en alerta atesa la possibilitat que les onades puguin superar els 4 m d’alçària en alguns trams de la costa. Aquest primer episodi tindrà el seu punt àlgid entre dissabte a la tarda i diumenge al migdia.
Primer, la pluja
En aquest primer episodi la pluja serà general i abundant i podrà deixar registres importants en alguns dels indrets menys afavorits i més castigats per la sequera.
En tot el cap de setmana és probable que es puguin superar els 100 litres de pluja acumulada a l’Empordà i més de 50 en altres indrets del nord-est.
La pluja caurà amb insistència anirà marxant durant el dia, però encara caurà al nord-est durant bona part del dissabte.
Més de 4 m, només a l’Empordà
Pel que fa al temporal de mar, aquest s’anirà fent cada vegada més palès amb el pas de les hores. Dissabte al matí s’iniciarà amb onades de més de 2 metres estrictament a l’Empordà.
A la resta de la costa tindrem encara maror, amb àrees de fora maror però, en conjunt, amb onades que amb prou feines superaran el metre d’altura.
Serà entre el vespre de dissabte i el migdia i tarda de diumenge quan arribarà el gruix d’aquest temporal de mar, amb onades de més de 4 metres a la Costa Brava, especialment al seu extrem nord i amb mar brava generalitzada.
A la costa barcelonina tindrem maregassa, amb onades importants que podran oscil·lar al voltant dels 2.5 – 3 metres d’alçària.
El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos en relació amb aquest episodi de mala mar que afecten bona part de la costa catalana, especialment diumenge.
Un altre temporal de mar més dur apunta per a la setmana vinent
Després d’una petita i incompleta treva en el temporal de mar, entre diumenge al vespre i dilluns es podria perfilar un segon temporal associat a la possible borrasca Celia.
Aquest segon temporal podria ser més dur i, sobretot, més extens. Podria afectar tota la costa catalana amb més força i durant més dies. Ara com ara, s’entreveu més probable entre dimarts i dijous.
Consells de Protecció Civil davant fort onatge
Protecció Civil ha emès una bateria de consells per tal de minimitzar l’afectació que pugui donar de si aquest temporal de mar. El primer i més important és la prudència, fins i tot quan no hi ha indicis de perill. A més a més, aconsella que:
- Si hi ha onades fortes no us banyeu ni us quedeu a la platja. Respecteu els senyals de perill.
- Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
- No accediu als punts del litoral afectats per l’onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat.
- No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
- Allunyeu-vos d’espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
- Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.
- Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.