Compte enrere per a la Copa Amèrica de vela. El 22 d’agost començaran les regates, però a banda de l’activitat esportiva, la competició també s’ha proposat deixar un llegat a la ciutat. Per això, ha escollit el projecte BCN Sotamar per a la restauració del fons marí com a projecte insígnia de sostenibilitat.

El projecte BCN Sotamar ha fet els primers passos amb la instal·lació d’una reproducció del trofeu de la Copa Amèrica i la icònica B de Barcelona a la peixera principal de L’Aquàrium. La iniciativa està liderada per la Fundació BCN Port Innovation, en col·laboració amb L’Aquàrium, Nova Bocana Barcelona i Port Vell.

Es col·locaran set esculls a la platja de Sant Sebastià

La iniciativa de BCN Sotamar és molt més àmplia i preveu instal·lar set esculls a la platja de Sant Sebastià en un futur. Es tracta d’estructures de formigó prefabricat fetes amb impressió 3D i amb múltiples cavitats que volen afavorir la proliferació d’espècies, algues i plantes marines. Segons Marc García-Durán, de l’empresa Underwater Gardens International, encarregada de dissenyar els esculls, seran com “cases de luxe per als peixos” i es vol posar en relleu el valor del fons marí. “Barcelona pot ser la capital dels jardins submarins i el referent científic d’aquest moviment de regeneració del medi marí”, ha afegit Marc García-Durán.

Segons Catalina Grimalt, de la Fundació BCN Port Innovation, la platja de Sant Sebastià es convertirà en un “sandbox”, un lloc on poder fer proves, per veure com es comporten les diferents solucions de regeneració del medi marí. De fet, durant tot el procés hi haurà diversos comitès (executiu, tècnic i científic) que supervisaran i validaran la metodologia i les solucions plantejades.

Activitats complementàries per a la divulgació

El projecte també preveu programes educatius, activitats interactives i campanyes de participació ciutadana. Així com zones d’atraccions per al busseig i punts d’interès per als científics que estudien la biodiversitat.