Per a molts, alçar la vista al cel nocturn i veure tot d’estels i planetes és un espectacle encisador. T’animem a no perdre’t els esdeveniments astronòmics que tindran lloc aquest mes de gener. Tindrem una lluna plena, la primera pluja d’estels… Te’ls detallem tots!

El periheli

Si bé no tracta d’un esdeveniment que no podem veure, val a dir que la Terra es trobarà en el seu periheli. Això significa que el nostre planeta es trobarà en el punt de la seva òrbita el·líptica més a prop del Sol. Això succeirà el dia 3 de gener, quan serem a “només” 147.100.614 quilòmetres.

Els quadràntids

Entre el dia 3 i 4 de gener es podrà observar una de les pluges d’estels més vistoses de l’any: els quadràntids. Si no us els voleu perdre, heu de mirar en direcció a la constel·lació del Bover, que trobareu perllongant la línia dels estels situats a la cua de l’Ossa Major.

Us recomanem que, per gaudir d’una millor observació, cerqueu un indret allunyat de les ciutats i la seva contaminació lumínica. Els podreu veure a simple vista, si bé podeu ajudar-vos d’uns binocles.

Mercuri

El planeta més proper a la nostra estrella es trobarà en el que s’anomena l’elongació màxima. Això vol dir que l’angle que forma amb el Sol vist des de la Terra és el més elevat. En concret, ho farà amb 23,5 graus, fet que el situa com un moment idoni per a la seva observació just a trenc d’alba o a la posta de sol del dia 12 de gener.

Lluna plena

La primera lluna plena de l’any tindrà lloc el 25 de gener, concretament a les 18:54 hores, si bé gairebé la podrem veure plena del tot els dies abans i després d’aquesta data. Serà una bona ocasió per meravellar-se amb els cràters i els mars del nostre satèl·lit, sobretot si disposeu d’un equip professional.

Comparteix a: