Autor: Alfons Puertas

La primavera 2022 ha estat càlida arreu del país. Cap població se n’ha escapat, tampoc Barcelona. A l’àmbit català n’hi ha hagut algunes de més caloroses, com per exemple les del 2020, 2017 i 2015. Tot i això, la d’enguany es troba entre les que encapçalen la llista. En el cas concret de l’Observatori Fabra, aquesta primavera ha estat la tercera més càlida de les 108 que s’han registrat, empatada amb les del 2020 i 1997.

Mapa de l’anomalia de la temperatura mitjana de la primavera del 2022 respecte de la mitjana climàtica (ºC). Font: Servei Meteorològic de Catalunya

No és estrany un mapa tenyit de vermell tenint en compte que el mes de maig ha estat el més calorós a escala general des que hi ha registres i ha batut rècords. A més, tant el mes de març com el d’abril van predominar les anomalies de temperatura positives.

Una primavera que va començar plujosa

Després d’un hivern extremament sec, el mes de març va portar una treva en aquesta sequera, que s’allarga des de fa dos anys. Diverses tongades de pluja van fer que acabés sent un mes més plujós del compte.

Tot i això, aquesta dinàmica no va tenir continuïtat més enllà. L’aixeta es va tornar a tancar a l’abril, tot i algunes situacions de ruixats que s’han anat repetint amb comptagotes.

Precipitació molt irregular

Entre els mesos de primavera i de tardor és típic que la pluja caigui en forma de ruixats o xàfecs. Això implica que, mentre que en uns barris s’acumula força aigua, en altres en cau poca. En altres paraules, la pluja es reparteix de manera molt irregular en cas que no hi hagi episodis de precipitació extensa.

Percentatge de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica de la primavera del 2022. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Aquesta primavera no ha estat una excepció i Barcelona n’és un clar exemple. Al sector més proper al riu Besòs, al llarg dels tres mesos s’ha mesurat entre un 10 i un 20 % més de la precipitació que marca la mitjana, amb més de 150 l/m2. Per contra, al sector Llobregat s’ha registrat al voltant d’un 10 o un 15 % menys de la pluja que seria d’esperar, la qual cosa suposa acumulacions inferiors als 150 l/m2.

Més de 900 l/m2 al massís del Port

A l’extrem sud de Catalunya la pluja s’hi ha presentat amb més freqüència i d’una manera molt més abundant que a la resta del territori. Els temporals de llevant que hi ha hagut durant la primavera, i que en aquesta zona són molt efectius, han deixat una gran quantitat de precipitació al massís del Port, a cavall de les comarques del Montsià, del Baix Ebre i de la Terra Alta. En tres mesos s’hi han recollit 910 l/m2, un registre proper al rècord de pluja per a la primavera en aquest punt, que és de 954 l/m2 de l’any 2020.

Els núvols, els altres protagonistes

Tot i aquesta irregularitat en les pluges, en alguns moments de la primavera el sol ha estat francament molt car de veure. El mes de març del 2022 va ser el mes amb menys hores de sol en més de mig segle. La situació relativament normal pel que fa a la irradiació solar global rebuda entre l’abril i el maig no ha servit per revertir l’anomalia tan exagerada de l’inici de la primavera. Per tant, el còmput global d’aquest trimestre acaba havent vist menys sol del que tocaria al conjunt de Catalunya, sobretot al sector central del litoral i prelitoral i a l’interior de les Terres de l’Ebre.

Anomalia de la irradiació solar global (%). Font: Servei Meteorològic de Catalunya