La tardor va avançant i encarrilem ja el mes de novembre. Un mes en què tradicionalment fem el salt definitiu cap al fred i que encara arrossega la inèrcia plujosa de l’octubre, estadísticament és el mes més plujós de l’any.

Els dos “grans”, coincideixen

Tot i que el pronòstic estacional té un encert limitat i una predicció espacial molt poc concreta, el cert és que acostuma a donar pistes dels patrons meteorològics que poden marcar el temps de les properes setmanes.

 

previsió estacional mes de Novembre en base al model ECMWF. Font: Meteocat

Els dos grans models de predicció estacional (l’europeu ECMWF i l’americà de la NOAA) marquen patrons molt semblants. Tot dos models marquen un novembre amb una temperatura propera a la mitjana habitual (o només lleugerament més càlida), que en el cas de l’Observatori Fabra se situa en 11,7 ºC de mitjana mensual (14,4 ºC de mitjana les màximes i 8,8 ºC de mitjana les mínimes).

També  hi ha unanimitat pel que fa a la pluja.

Anomalia de precipitació per novembre. Font: NOAA

En tots dos casos apunten un novembre amb menys precipitació de la que seria habitual, amb una clara tendència seca a la conca mediterrània i la península Ibèrica. Per contra, el Regne Unit i Noruega podrien rebre més pluja de l’habitual, fet que fa pensar en una possible circulació de borrasques atlàntiques en detriment de les baixes mediterrànies.

Cap a un nou hivern sense hivern?

Més enllà (i també més incert) tenim el pronòstic hivernal, que comprèn els mesos de desembre a febrer i que, a dia d’avui, també hi ha concordança en el pronòstic de l’ECMWF i la NOAA.

Anomalia de temperatura pels mesos de desembre a febrer. Font: NOAA

Tant l’un com l’altre marquen un hivern en què la temperatura podria quedar àmpliament per sobre de la mitjana a bona part del continent amb una anomalia màxima que, de nou (igual que l’hivern passat), es donaria cap als països de l’est, Rússia i els països nòrdics.

Anomalia de temperatura pels mesos de desembre a febrer. Font: ECMWF/Meteocat

Regne Unit i la península Ibèrica serien, mapes en mà, els llocs que, tot i que tenir tendència positiva, s’acostarien més a un hivern habitual. Tot i això, a escala europea podem dir que els mapes s’encaminen cap a un altre possible hivern sense hivern.

Pel que fa a les precipitacions, aquí sí que els models tenen més discrepàncies, tot i que tots dos apunten com a més probable un escenari amb menys pluja de l’habitual.