Els incendis de sisena generació amenacen els boscos de tot el món des del 2016, tal com s’ha vist a Portugal, Califòrnia o Austràlia en els últims anys. Un fenomen que també es podria donar a Catalunya i podria afectar diverses zones boscoses, com el Parc Natural de la Serra de Collserola, en un hipotètic incendi que s’iniciaria al Papiol. “Pot cremar des de l’AP-2 fins a Barcelona ciutat en vuit hores o menys. Seria un incendi que inundaria Barcelona de fum, de petits focus als àtics dels edificis o a les primeres cases”, explica a betevé Marc Castellnou, inspector dels Bombers Generalitat de Catalunya i responsable dels GRAF.

És una emergència de protecció civil de primer ordre.
Marc Castellnou, cap GRAF Bombers Generalitat

La serra de Collserola quedaria calcinada

“La continuïtat de la vegetació de la serra de Collserola és absoluta i és una serra alineada amb els vents ressecs i càlids que surten de l’interior de la península. Per tant, un incendi que s’iniciés al Papiol podria cremar la serra amb molta intensitat”, assegura Castellnou. “Un incendi que seria molt difícil d’apagar perquè els recursos d’extinció s’haurien de centrar en la protecció i evacuació de la població que viu als límits de Barcelona”.

Aquest escenari, difícil d’imaginar fa 40 anys, segons els experts, ara és una possibilitat que Bombers estudia i es prepara per afrontar. “Tindria un gran impacte a la nostra societat, tallaria el nus de comunicacions de Catalunya i forçaria a confinar Barcelona”, explica Castellnou.

Alerta dels veïns dels barris de muntanya

Després de veure el documental ‘L’amenaça incandescent’, de TV3, la preocupació entre els veïns dels barris de muntanya ha augmentat. “Tenim por que això arribi aquí, també. Si no s’ha fet res, com actualment passa, doncs això és imparable”, explica Berta Viver, de l’Associació de Veïns Mont d’Orsà de Vallvidrera.

La seva entitat és una de les 10 associacions de veïns dels barris de muntanya de Sarrià – Sant Gervasi que s’han unit per demanar més actuacions de prevenció d’incendis a les administracions, ja que se senten desprotegits.

Per què no posem els recursos ara per prevenir que això no es perdi? Perquè pot passar.
Ernest Jiménez, veí de Mas Guimbau – Can Castellví

Un nou pla de prevenció d’incendis a Collserola

Davant el perill d’un incendi de sisena generació a Collserola, fa mig any que el Consorci del Parc Natural treballa conjuntament amb el Departament d’Agricultura, Bombers de la Generalitat i Bombers de Barcelona per crear un nou pla de prevenció d’incendis.

Es tracta del ‘Perímetre de protecció prioritària‘, un document que determinarà una trentena de punts estratègics i les actuacions forestals necessàries per reduir l’avançament d’un hipotètic incendi de sisena generació que es creu que s’iniciaria al Papiol. Està previst que aquest document estigui enllestit el primer semestre d’aquest any.

La solució: transformar Collserola

“Amb els incendis que hem tingut el que s’ha vist és que s’ha d’intervenir, o sigui, hem de tallar arbres per la prevenció d’incendis, perquè el tallar un arbre ens pot evitar que aquell incendi vagi més o menys ràpid. Per tant, aquí també s’ha de fer molta pedagogia“, explica Joan Vilamú, cap de Servei de Medi Natural i Territori del Consorci Parc Natural de la Serra de Collserola.

Les mesures preventives han d’anar més enllà de la tala d’arbres. Segons els experts, s’ha d’aconseguir crear un mosaic agroforestal que trenqui la continuïtat del bosc de Collserola. Això implica augmentar els camps de cultiu perquè actuïn com a tallafocs i potenciar els ramats d’ovelles i cabres que redueixen el sotabosc.

A més, cal afavorir la diversitat de boscos i renovar-los perquè creixin adaptats a les condicions del nou clima. “Els boscos de Collserola evolucionaran, el nostre paisatge canviarà radicalment i ens fa falta augmentar la cultura forestal de la nostra societat perquè s’entengui els canvis i les actuacions que s’han de fer i es visquin de manera positiva”, argumenta Castellnou, que afegeix “les actuacions forestals que fem avui, permetran que el dia de demà el nostre bosc pugui sobreviure”.

Incendi de sisena generació a Portugal el 2017

Què és un incendi de sisena generació?

Un incendi de sisena generació és un incendi d’alta intensitat que genera una tempesta de foc. Aquest tipus d’incendi, també conegut com a incendi de canvi climàtic, apareix durant la segona dècada del segle XXI i és molt més ràpid i intens que els anteriors. “Abans els grans incendis cremaven entre 15.000 i 20.000 hectàrees, i el 2016 van començar a cremar-ne 200.000. Són incendis amb unes intensitats que multipliquen per 10 els que havíem vist anteriorment”, explica Marc Castellnou, que afegeix que “són incendis imprevisibles que no podem apagar perquè la seva intensitat supera la capacitat d’extinció d’un cos de bombers i la capacitat de supervivència d’un bomber davant d’aquestes flames. Per això s’ha d’actuar abans, fent prevenció“.

Comparteix a: