Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana, han entrat en prealerta per la sequera que arrosseguem ja fa més d’un any i que ha fet minvar notablement les reserves hídriques de tot Catalunya sense excepció.
Així ho ha fet saber dilluns a la tarda l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la qual ha revisat la situació de la sequera a les conques internes i ha declarat la prealerta als embassaments del sistema Ter-Llobregat, a la capçalera del Llobregat i a la unitat de Prades-Llaberia.
El sistema Ter-Llobregat, per sota del 60 %
Actualment, els embassaments del sistema Ter-Llobregat es troben al 56 % de la seva capacitat total. Entren així, per primera vegada des de l’octubre del 2019, moment en què només per unes poques setmanes es va decretar la prealerta per part de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Des de principis del mes de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i del Ter es van situar per sota del 60 %, es van començar a activar de manera automàtica mesures amb l’objectiu de reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores que, actualment, funcionen al 85 % (abans del llindar de prealerta, el seu règim de producció era del 30 %).
El pas de normalitat a prealerta no implica ara com ara cap restricció explícita, les mesures van encaminades sobretot a l’ús de recursos no convencionals (dessalinització), per bé que s’estableixen una sèrie de mesures de prevenció i sensabilització orientades a l’estalvi, així com la preparació per a l’aplicació de les possibles primeres mesures en cas d’arribar a la situació d’alerta.
Aigua del 2020
Posteriorment van arribar dos dels temporals més recordats a casa nostra, el Gloria el gener del 2020 i el d‘abril del 2020, que van omplir els embassaments de casa nostra en què va ser en alguns indrets (Barcelona inclosa) l’inici d’any més plujós registrat mai en, com a mínim, un segle.
I des d’aleshores, a beure de la renda d’aquests episodis. El cert és que fa ja gairebé dos anys que no plou com hauria i que patim els períodes anuals més secs registrats en més d’un segle.
Ja hi ha indrets de Catalunya amb restriccions
Tot i que a Barcelona en principi no cal patir per restriccions pel consum de boca, el cert és que hi ha zones de Catalunya que ja han entrat en alerta per sequera i el consum d’aigua ja s’ha començat a racionar.
Així, diverses localitats de l’Empordà ja fa temps que han començat a reduir la dotació d’aigua per a ús agrícola, industrial i recreatiu.
Aquí es mantenen les mateixes limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable. En relació als usos urbans, existeixen dos tipus d’afectacions:
- Limitacions particulars per a determinats usos urbans que han d’acomplir tots els municipis d’aquesta unitat d’explotació, com són les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fons ornamentals, la neteja de carrers, la limitació en l’ompliment de piscines, etc.
- Limitació del consum global d’aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia. Tots aquells municipis que, un cop aplicades les limitacions particulars, presentin dotacions en alta superiors a aquesta, hauran de prendre mesures addicionals per garantir que no se supera aquest llindar.