pols sahara tempestes sorra intrusio barcelona catalunya terra nasa
Les tempestes de sorra i la pols en suspensió, protagonistes al nord d'Algèria dimecres. Font: Terra (Nasa)

La imatge del satèl·lit Terra de la Nasa —de dimecres, 26 de juny, a migdia és altament explícita i didàctica. Mostra clarament la presència de tempestes de sorra al nord del Sàhara, a Algèria. La pols procedent de les dunes i de les superfícies ermes del Sàhara algerià s’eleva i s’estén, empesa pels vents del sud, cap al mediterrani.

La intrusió sahariana afectarà també Catalunya al llarg dels pròxims dies.

Detall de la presència de pols i tempestes de sorra al nord del desert del Sàhara dimecres, 26 de juny, al migdia. Font: Terra (NASA)

Així s’incorpora la pols del desert a la columna d’aire

Quan el vent bufa amb energia al desert les partícules de pols poden arribar a quedar directament en suspensió, però el mecanisme més efectiu per incorporar la pols a l’aire és per saltació. Aquest mecanisme es genera quan el vent mou partícules grans de sorra, que impacten en el terra, on trenquen uns agregats formats per petites partícules. Quan es trenquen, les petites partícules que s’alliberen verticalment poden passar a l’atmosfera, incorporar-se a l’aire.

Els vents del sud acostumen a interactuar amb l’Atles, al Marroc i Algèria. Aquesta gran serralada ajuda a injectar la pols en altura, un fet que implica que n’hi hagi sovint entre 2 i 5 km d’altura però que no n’arribi gairebé als nivells de superfície. Independentment, però, hi pot haver deposició de la pols.

El vent mou la sorra a les dunes. Foto: Merzouga, Marroc

Avisos per vent fort i tempestes de sorra a Algèria

El vent del sud ha bufat amb energia les darreres hores al nord del Sàhara, concretament a Algèria. El model de vent del portal Windy.com (model ECMWF) de dimecres a les 13 h, a l’hora aproximada en la qual s’ha realitzat la imatge del satèl·lit, mostra que s’assolien ratxes mitjanes de vent de més de 50 km/h al sud de l’Atlas, al límit del desert.

Vent mitjà a les 13 h a la capa de 100 metres per damunt de la superfície. Font: Windy.com (ECMWF)

Justament, aquest vent enèrgic ha fet que dimecres hi haguessin vigents de vent fort (avís groc) en algunes regions del nord-oest d’Algèria segons Meteoalgeria. També avisos de perill davant la previsió de tempestes de sorra (vent de sable) per a regions pròximes.

La intrusió sahariana afectarà Catalunya i Barcelona entre dijous i dissabte

El vent del sud bufa a tots els nivells, no tan sols prop de la superfície, i contribueix a l’aportació de les partícules de sorra a la columna d’aire. Els models de previsió anuncien que la pols en suspensió viatjarà cap al nord i anirà a més a Catalunya els pròxims dies. La concentració màxima d’aquest episodi s’assolirà entre dijous a la tarda i divendres a darrera hora.

Es tractarà d’una intrusió mitjana, no comparable a l‘episodi de primer ordre que vam viure a principis d’abril. Les Balears, en canvi, patiran de forma és directa aquesta intrusió.

Concentració de pols en suspensió prevista per a dijous, 28 de juny, a les 10 h. Font: Aemet-BSC

El trànsit de la DANA entre la península Ibèrica i França al llarg de dissabte impulsarà la massa sahariana cap a l’est i l’allunyarà de Catalunya. La concentració de pols anirà de baixa a Catalunya, alhora que baixarà la temperatura.

L’episodi de pols podria finalitzar en forma de pluja de fang

Ara fa una setmana una intrusió sahariana associada a un episodi de precipitació notable va deixar un gran contingut de sorra del desert damunt de les superfícies.

Aquest episodi de pols podria finalitzar justament també amb l’arribada de pluges a Catalunya. La DANA podria afavorir la proliferació de xàfecs i tempestes entre la nit i matinada de dissabte i dissabte al migdia a bona part de Catalunya. A hores d’ara, però, encara hi ha molta incertesa sobre aquest aspecte, ja que dependrà de la posició final de la DANA que plogui més o menys (o fins i tot que no plogui) a Barcelona.