Des de fa uns dies que molts ciutadans s’han adonat de la presència curiosa de molts excrements d’ocell de color groc a les voreres de Barcelona, sobretot sota les capçades dels arbres. El color és especialment cridaner, molt diferent al que tenen habitualment la majoria de deposicions d’ocells, més aviat blanquinoses.
A través de les xarxes diversos usuaris s’han fet ressò d’aquest fet i ho han comentat, fins i tot, amb tocs d’humor.
El color groc té una explicació natural
Segons els tècnics de l’àrea de divulgació i formació de l’Institut Català d’Ornitologia, “probablement es tracta d’excrements de tudons o de tórtores turques“. Afegeixen que la coloració i textura de les deposicions la causa un dels aliments que estan ingerint: borrons i inflorescències masculines del plàtan d’ombra, que tot just aquests dies comencen a alliberar pol·len. El pol·len del plataner, per tant, seria l’element que donaria el color groc als excrements d’aquests ocells.
El perquè de la concentració més elevada d’excrements sota dels arbres acostuma a ser pel fet que aquests ocells descansen a les capçades dels arbres.
Surten les fulles del pàtan, però també les flors i el pol·len
El plàtan d’ombra (“Platanus x acerifolia”), tot i que des de fa anys s’està limitant a favor d’altres arbres més resistents a les condicions urbanes, encara és l’arbre més abundant de la ciutat de Barcelona.
L’alliberament del pol·len passa tan bon punt els arbres comencen a brotar i surten les inflorescències (agrupació de flors) masculines, que conformen una mena de piloteta recoberta d’estams (i de pol·len).
A les capçades dels plàtans també es fan visibles les inflorescències femenines, que també formen una mena de bola. A diferència de les masculines, que acabaran caient, la majoria de les femenines continuaran creixent i acabaran donant fruits. El fruit del plàtan d’ombra és, en realitat, una infructescència, és a dir, una agregació de petits fruits —els aquenis— que es concentren i formen una mena de bola o pilota, típica dels plataners. Els aquenis es caracteritzen per incorporar una mena de plomall que els ajuda a dispersar-se i sortir volant. Justament són aquests aquenis els que ens causen irritacions als ulls i al coll.
La pol·linització del plàtan d’ombra anirà a més a Barcelona aquests dies
Actualment, a finals de març, el plàtan d’ombra tot just comença a florir i a treure les primeres fulles. Enguany la sortida de les fulles del plataner (i la floració) s’ha endarrerit força respecte a l’any passat, en línia amb el que ha passat amb d’altres espècies urbanes com la prunera de fulla vermella, l’arbre de Judes o fins i tot els ametllers, que han florit força més tard a causa de les fredorades del febrer.
La pol·linització anirà clarament a l’alça a Barcelona els pròxims dies. Aquesta setmana la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) pronostica una alta concentració de pol·len de plàtan a Barcelona (nivell 3 sobre 4).
La previsió és que la pol·linització del plàtan d’ombra continuï augmentant la setmana vinent, motiu pel qual segurament continuarem veient encara durant uns quants dies més excrements grocs als carrers de Barcelona. Els al·lèrgics a aquest tipus de pol·len, altament al·lergogen, també hauran de patir-ne els efectes durant uns dies més.