(ACN/Redacció) De mica en mica —i a mesura que les pluges tornen a Catalunya— bona part dels embassaments catalans van recuperant un estat de salut acceptable. N’és exemple el pantà de Sau —que abasteix Barcelona—, que en qüestió de pocs mesos ha gairebé multiplicat per 10 l’aigua acumulada: ha passat del 4,7 % de reserves a principis d’any a superar el 45 % aquest Sant Joan. Així ho demostren les dades de l’Agència Catalana de l’Aigua i també les imatges a vista d’ocell que ha difós l’Agència Catalana de Notícies. Són fotografies preses aquest diumenge, 23 de juny, amb dron.

pantà sau aigua
Les imatges aèries demostren que l’embassament va recuperant un bon estat de salut
església pantà sau sequera
Així lluïa l’església del pantà de Sau a principis del 2024, enmig d’un terreny ben àrid i sec

Si bé una setmana enrere ja es veia com l’aigua començava a penetrar l’església de Sant Romà de Sau —la que hi ha enmig del pantà—, ara ja està del tot envoltada d’aigua i és impossible arribar-hi a peu. Aquesta antiga església es va convertir en un dels símbols fatídics de la sequera i s’hi podia accedir caminant perquè no hi quedava ni una gota d’aigua. Les darreres pluges han fet que Barcelona se situï en la fase d’alerta, però la que estem vivint és la sequera més greu de la història de Catalunya.

Més aigua i menys restriccions

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, l’estat de les reserves d’aigua als embassaments de les conques del sistema Ter-Llobregat és del 36,8 % i el pantà veí de Susqueda és el més ple ara mateix, amb les reserves al 77,3 % d’una capacitat total de 233 hectòmetres cúbics. El segueixen Sau, la Baells (55,3 %), la Llosa del Cavall (22,1 %) i Sant Ponç (8,5 %).

Les precipitacions de les darreres setmanes han afavorit aquestes dades, ja que fa tot just 10 dies Sau estava al 37 % de capacitat i el nivell de l’aigua arribava just a la base de l’església de Sant Romà. De fet, el govern va decidir fa una setmana que el sistema Ter-Llobregat passés de fase d’excepcionalitat per sequera a la d’alerta arran de la recuperació de les reserves d’aigua. En fase d’alerta, es permet el consum de 250 litres per habitant i dia però es mantenen restriccions en alguns àmbits.