Feia gairebé dos anys que l’embassament de la Baells (Berguedà) se situava per sota del 50 %, concretament des del dia de Sant Joan del 2024.
Dimarts, 18 de juny, gràcies als nombrosos episodis de precipitació dels darrers mesos, aquest embassament del sistema Ter-Llobregat va assolir el 50 % de la seva capacitat. Actualment se situa al 50,2 %, i acumula 54,9 hm³ d’aigua.
La Baells va tocar fons durant el mes de març, però no va arribar al mínim històric
Tal com la majoria d’embassaments del sistema Ter-Llobregat, la Baells també va mesurar el nivell mínim de la present sequera a principis de març. Concretament el 8 de març, jornada en la qual va marcar el 19,18 % de la seva capacitat.
Malgrat que es va tractar d’un nivell realment baix, convé recordar que aquest pantà ha arribat a estar més buit en altres ocasions. D’entre els mínims històrics registrats per aquest pantà cal destacar:
- Mínim absolut del 15,19 % el 3 d’abril del 1987.
- Mínim de la sequera dels anys 2005-2008, 18,7 % el 12 d’octubre del 2005.
- Mínim de la sequera del 1989-1990, 19,69 % el 25 d’abril del 1990.
- Mínim d’abans d’acabar la sequera dels anys 2005-2008, 20,4 % el 6 d’abril del 2008.
La cua del pantà s’acosta a l’església de Sant Salvador de la Vedella
L’església de Sant Salvador de la Vedella s’emplaça a la cua del pantà. A diferència de Sau, que es va tapant d’aigua a mesura que el pantà es va omplint, l’església de Sant Salvador se situa damunt d’un petit promontori. Només quan el pantà es troba al 100 % de capacitat, l’església queda encerclada d’aigua.
Actualment, tal com es pot observar a través de la imatge del satèl·lit Sentinel (font: satèl·lit Sentinel-2 / Agència Espacial Europea (ESA), l’aigua ja es va acostant a la cua del pantà, relativament prop d’on se situa l’església de Sant Salvador.
El pantà encara viu a expenses de la pluja de la primera quinzena del mes de juny i continua pujant. Els episodis de precipitació previstos els pròxims dies podrien servir per mantenir o fer augmentar el cabal del riu Llobregat, aigües amunt del pantà, fet que podria contribuir que continués pujant uns dies més el seu nivell.
Malauradament, a l’estiu el pantà acostuma a perdre aigua, encara que sigui plujós a la capçalera. Només un estiu extremadament tempestuós podria fer que continués omplint-se.