L’octubre del 2023 ha estat marcat per l’allargament de l’ambient estival. Tant és així que la primera quinzena va ser la més càlida registrada a l’Observatori Fabra (RACAB) des que n’hi ha dades.
Durant la segona meitat d’octubre, el successiu pas de fronts atlàntic ha anat portant alts i baixos de temperatura, amb els primers tastets de la tardor. Ara bé, els pocs matins frescos que hi ha hagut no han estat prou per normalitzar la situació del conjunt del mes d’octubre. Això ha fet que acabi situant-se al podi dels més càlids de la història de l’Observatori Fabra.
L’octubre del 2023 queda en segon lloc
L’octubre del 2023 entra de pet al podi dels octubres més càlids registrats a l’Observatori Fabra. La temperatura mitjana mensual provisional se situa entorn dels 20,2 ºC, una xifra comparable amb la temperatura mitjana del mes de setembre.
Tot i l’anomalia de tres graus respecte de la mitjana climàtica del mes d’octubre, el d’enguany no acabarà sent el més càlid de la sèrie. Queda superat pel de l’any 2022, de manera que el del 2023 té el dubtós mèrit de ser el segon més càlid mesurat en aquest observatori centenari situat al bell mig de Collserola.
- octubre 2022: 20,7 ºC
- octubre 2023: 20,2 ºC*
- octubre 2014: 19,6 ºC
Amb el poc que queda per finalitzar el mes la xifra final encara podria varia una mica i baixar una dècima. Sigui com sigui, ja no hi ha cap mena de dubte que la temperatura mitjana de l’octubre del 2023 quedarà entre la dels anys 2022 i 2014.
Mai tants dies a més de 25 graus en un octubre
La calor s’ha fet notar sobretot els migdies. Molts dies, tan bon punt sortia el sol, el termòmetre s’enfilava ràpidament fins a registres més propis de finals d’estiu que no pas de mitjans de tardor.
S’ha superat la marca dels 25 graus a l’Observatori Fabra en 15 ocasions. Això és rècord per a l’octubre, un mes en què habitualment la fresca va agafant la calor. D’aquesta manera s’ha trencat el rècord anterior, que l’ostentava l’octubre del 2022, amb 14 dies.
Molt poca pluja, insuficient per capgirar la sequera
L’altre gran protagonista d’aquest octubre ha estat la manca de pluja. El que tradicionalment és el mes més plujós de l’any, i sobre el qual hi havia l’esperança que es comportés com sol fer-ho per ajudar a esmorteir la sequera, ha passat sense pena ni glòria.
A l’Observatori Fabra s’han acumulat 29,2 l/m² dels gairebé 86 l/m² que marca la mitjana climàtica. Una xifra que encara es podria incrementar una mica, però que en qualsevol cas quedarà molt per sota del que tocaria.
Ha quedat lluny dels octubres més secs de la sèrie del Fabra, com el del 1968 (0,8 l/m²) o el del 1954 (3,3 l/m²). Tot i això, l’encara no trentena de litres per metre quadrat que han caigut tan sols han servit per remullar superficialment el terreny.
La sequera no s’acaba ni a Barcelona i a les capçaleres dels principals rius que abasteixen aigua a la ciutat.