neu Atlas febrer 2023
La borrasca en altura de l'oest del Marroc també ha injectat pols del Sàhara en suspensió

Les altes pressions fa dies que mantenen el cel ras i la bonança a pràcticament tot Europa. L’anticicló, de retruc, ha atrapat i bloquejat una petita borrasca cap a l’oest del Marroc. La borrasca fa dies que deixa precipitacions a l’entorn de les Canàries, però també a moltes regions del Marroc i fins i tot de l’oest del Sàhara, on en molts casos han estat abundants i en forma de neu en zones muntanyoses de l’Atles.

La posició d’aquesta pertorbació ha afavorit una entrada del pols del desert en suspensió cap al sud-oest d’Europa.

Imatge del satèl·lit Meteosat de divendres 17 de febrer, a les 13 h. Font: Eumetsat

Anomalia de temperatura positiva a Europa, negativa al nord d’Àfrica

Les altes pressions es combinen actualment amb la presència d’un matalàs d’aire càlid en altura, amb registres pròxims als 10 ºC a la capa de 850 hPa (uns 1.500 metres), uns registres anòmals per a l’època de l’any al centre i el sud d’Europa. En el cas dels Pirineus l’anomalia és d’uns 8 ºC per sobre la mitjana. Als Alps, així com una extensa franja que va des de la Bretanya fins a Polònia, aproximadament, l’anomalia de temperatura és d’entre 12 i 14 ºC per damunt el que seria habitual en aquesta època de l’any a aquesta altura.

Per contra, extenses regions de desert del Sàhara, així com l’entorn de l’Alt Atles, l’anomalia de temperatura aquests dies és negativa, és a dir, la temperatura en altura és clarament inferior a la mitjana per a l’època de l’any.

Precipitacions abundants a l’Atles, ambient eixut i bonança a Europa

Les pluges han afectat extenses regions de l’Atles occidental i, també la neu, la qual ha causat problemes a diverses vies, com ha estat el cas de la carretera que connecta Marràqueix amb Ouarzazate, ciutat situada al sud de la serralada i considerada com la porta del desert.

Els gruixos de neu divendres, 17 de febrer, s’acostaven al metre a les zones més elevades. En general la neu ha caigut per damunt d’uns 1.500 metres els darrers dies en aquesta zona.

Neu acumulada (cm) entre dimarts 14, i divendres 17 de febrer, a les 7 h. Font: Snow-forecast

Per contra, les altes pressions fa dies que bloquegen les borrasques a bona part d’Europa. Als Pirineus no hi ha precipitació en forma de neu des de fa més d’una setmana i, en general, els gruixos de neu són inferiors als habituals per a l’època de l’any a bona part de la serralada. L’excepció, el Pirineu més oriental, l’àrea més beneficiada per a les precipitacions dels darrers dies.

Als Alps encara fa més dies que no hi neva de forma general ni abundant, des de finals de gener. Malgrat això, les condicions encara són força acceptables en conjunt malgrat que s’hagin registrat temperatures superiors a les habituals.

Aspecte de la neu dels Pirineus i els Alps, dilluns, 13 de febrer. Font: Terra (Nasa)

Canvi de patró la setmana vinent

La borrasca nord-africana encara deixarà algunes precipitacions al llarg de dissabte. A partir de diumenge tendirà a anar marxant vers el nord, fet que implicarà la desaparició de la pluja i la neu a l’Atles. L’anticicló europeu continuarà bloquejant l’arribada de qualsevol canvi de temps als Pirineus i els Alps com a mínim fins dimarts vinent, 21 de febrer.

A partir de mitja setmana, per contra, s’entreveu un canvis sobtat de temps per una entrada d’aire fred procedent del nord que probablement també anirà associada a precipitacions en forma de neu a cotes força baixes.