gavina corsa

Es consolida la presència de la gavina corsa al port de Barcelona i les teulades de la Zona Franca. És una espècie protegida i catalogada en perill d’extinció que, a partir del 2015, va començar a refugiar-se als ports tant de Barcelona com de Tarragona. Segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, aquest any 2024 s’han detectat un total de 4.356 parelles nidificants d’aquesta espècie de gavina a Catalunya. 

Unes xifres que confirmen que tot i que hi ha hagut una lleugera davallada respecte al 2023, la població s’aferma i es frena en sec la caiguda registrada 10 anys enrere. Gairebé la meitat de les parelles, 2.523, es concentren a la colònia del delta de l’Ebre. La resta es distribueixen en les colònies que hi ha al port de Tarragona (694), port de Barcelona (845) i Zona Franca de Barcelona (294).

Els ports, un refugi contra els depredadors

La gavina corsa es va començar a detectar el 2015 en espais portuaris. Unes zones que els serveixen de refugi davant una de les seves majors amenaces: els depredadors, especialment els terrestres. Al port també troben fonts d’alimentació com ara les àrees de treball de les flotes pesqueres.

Per tal de protegir-les, Catalunya va esdevenir pionera en aplicar mesures de gestió als ports. Al de Barcelona l’espai de nidificació s’ha incrementat en 521 metres lineals gràcies a la col·laboració de l’Autoritat Portuària. Tot plegat ha ajudat que el 86,98 % de les parelles puguin criar segures en aquest àmbit.

Pedres, vegetació i tubs per afavorir la creació de nius

I quines han estat les mesures? En col·laboració amb el Port s’han instal·lat refugis com ara pedres, vegetació o tubs per afavorir la nidificació. Espais que han estat ocupats en el 76,77 % dels casos i que han beneficiat un centenar de parelles que no haurien pogut fer niu sense aquests espais.

Tant el port de Barcelona com el port de Tarragona i les empreses de la Zona Franca col·laboren activament en l’elaboració del cens i faciliten espais segurs per a aquesta espècie delimitant i senyalitzant les àrees de cria.