L’Escola Pia Balmes ha fet un pas endavant cap a la sostenibilitat. Tots els residus orgànics que es generen al seu menjador escolar es reciclen “in situ”, al mateix centre. Ho fan amb una màquina, creada per la cooperativa Tarpuna, que està dissenyada per transformar les deixalles orgàniques en precompost. Ho fa amb un procés de deshidratació que en redueix el pes i el volum i no causa males olors als entorns. Un sistema innovador en el món del reciclatge perquè permet elaborar precompost en llocs fins ara inconcebibles. De moment, hi ha només sis màquines com aquesta a Barcelona.

Un reciclatge fàcil per a l’escola

Al menjador es recullen els residus orgànics de l’hora de dinar com en qualsevol altre centre educatiu. Després, però, en comptes de baixar al carrer per portar-los al contenidor corresponent, caminen uns quants metres fins a la terrassa que tenen just al costat del menjador, allà tiren els residus a la màquina de precompostatge, i al cap d’una setmana, després de passar per un procés de deshidratació, el precompost ja està llest.

Els residus orgànics del menjador es transformen en una mena de terra després de deshidratar-se durant una setmana

Els residus orgànics es transformen en una mena de terra que es col·loca en caixes i que vindrà a recollir un pagès del Maresme. A la seva finca, el pagès acabarà de convertir el precompost en compost i adobarà els seus camps amb aquest adob natural.

La màquina pot gestionar fins a 40 kg de residus orgànics al dia, i a part de generar un precompost de qualitat, fa que els camions de recollida de la brossa no hagin de passar tan sovint per la zona, ja que l’escola es gestiona la seva pròpia matèria orgànica i no hi tira ni un quilogram.

Un projecte sostenible amb vessant educativa

L’Escola Pia Balmes ha volgut aprofitar la vessant educativa d’aquest procés de reciclatge “in situ” i donar-lo a conèixer entre els seus alumnes, especialment els de 2n d’ESO. “Ells han pogut abocar el menjar a la màquina, veure què hi han abocat i què n’ha sortit i han vist l’impacte que això té. Jo crec que és un aprenentatge molt més real que explicar-ho només amb paraules”, explica Anna Gargallo, professora de secundària de ciències al centre.

Alumnes de 2n d’ESO visitant la màquina de precompost del centre

“Em sembla una màquina molt innovadora i que va molt bé per al planeta”, opina l’alumna Mariona Matas. “Així no es malgasta menjar i el menjar que es tira es pot utilitzar per una altra cosa“, afegeix la seva companya Zoe de Sandoval. “És una bona manera de conscienciar els alumnes, perquè així sabem més del procés de reciclatge“, afegeix Aitana Madrid també de 2n d’ESO.

L’Escola Pia Balmes ja fa un any i mig que utilitza la màquina de precompost. És propietat de la cooperativa Tarpuna, que la cedeix a l’escola amb càrrec a una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona.

Comparteix a: