Pluja Ruixats Juny Barcelona 2024
Ruixats a primera línia de costa de Barcelona fotografiats des de l'observatori Fabra. Autor: Alfons Puertas
Ruixats a primera línia de costa de Barcelona fotografiats des de l'observatori Fabra. Autor: Alfons Puertas

Després que els primers dies de juny coincidissin amb el primer tastet d’estiu de la temporada amb l’ambient càlid com a protagonista, tant a Barcelona com a Catalunya i, sota la influència d’una intrusió de pols sahariana, aquest dilluns, 10 de juny, estrenem una nova dinàmica de temps més moguda amb més fresca i, optimista, amb la tornada de la pluja.

L’acostament d’una petita bossa d’aire fred en altura (DANA) pel sud-oest de la península Ibèrica que ha estat aquests dies tant la responsable tant d’injectar-nos polsim del desert del Sàhara com de les altes temperatures —amb 30ºC de màxima a l’Observatori Fabra, a Vallcarca i 31ºC a Zona Universitària divendres, 7 de juny—, també és la que durant les immediates hores i dies reactivarà els xàfecs i tempestes a casa nostra. Ambient clarament menys càlid.

Tres dies de pluja a Barcelona, aquesta setmana

Aquest dilluns la gent més matinera ja ha viscut la tornada del temps insegur i inestable amb un aiguat intens que, entre les vuit i les deu del matí, ha descarregat al damunt d’alguns barris de la ciutat. Uns ruixats que de bon matí també han regat altres viles del Barcelonès, del Maresme, del Vallès Oriental i de les comarques de Girona.

Uns registres de precipitació que, literalment, han anat per barris, des dels dos litres per metre quadrat recollits a la Vila de Gràcia o els cinc litres a Sants fins als 17 de la Verneda i els 47 a la Vila Olímpica. En canvi, a la part alta gairebé ni hi ha plogut o ho ha fet molt poc.

Pluja Juny Barcelona Catalunya
Primeres hores d’aquest dilluns, 10 de juny, sota la pluja que, a estones, queia amb molta intensitat, al campus de la UPF del Poblenou
Primeres hores d’aquest dilluns, 10 de juny, sota la pluja que, a estones queia amb forta intensitat, al Campus universitari (UPF) del Poblenou.

Migdia amb ruixats fregant la façana marítima però, amb la vista posada a la tarda, tot i que el temps mogut no farà net amb força núvols, en principi no plourà a Barcelona. Tarda de dilluns amb ruixats als Pirineus, comarques de Girona i més aïllats al Camp de Tarragona.

No obstant, entre dimarts i dimecres l’atansament d’un altre solc d’aire fred en altura reactivarà les precipitacions, no només a l’àrea metropolitana sinó a qualsevol punt del país.

A Barcelona serà més probable veure ploure amb ganes entre el migdia i la tarda de dimarts. I, de cara a dimecres de matinada, si tot es manté igual, ja descarregarà puntualment amb intensitat al damunt de la ciutat, així com en altres municipis entre Girona i Barcelona, i als Pirineus. Dijous el temps, a poc a poc, serà més estable.

Aigua que podrà ser or a les capçaleres dels rius

En aquests moments, a 10 dies del solstici d’estiu, que no arribarà fins al dijous, 20 de juny, els models meteorològics són optimistes i preveuen una regada que podria ser notable i important a les capçaleres dels rius.

Si no canvia res, fins a aquest dijous, 13 de juny, es poden recollir puntualment fins a 100 litres per metre quadrat a les capçaleres dels rius del sistema Ter-Llobregat.

Si acaba passant, de ben segur que aquest episodi ajudarà a enfilar els nivells dels embassaments del sistema Ter-Llobregat. Sortirem de dubtes a finals de setmana però, de moment, l’estat d’aquests embassaments es troba al 34,26 %.

Comparteix a: