sortida sol fabra
Sortida de sol des de l'Observatori Fabra. Autor: Alfons Puertas

L’hora de la sortida i la de la posta de sol no són les mateixes a tot Catalunya, i tampoc hi ha la mateixa estona de claror arreu del territori. Els 250 km de distància que hi ha entre la població de més al nord i de més al sud i els 250 km que hi ha entre el punt més a l’est i més a l’oest del país fan que hi hagi diferències més marcades del que podria semblar.

Les poblacions situades més a l’est, és a dir, la Costa Brava, són les primeres a veure sortir i pondre’s el sol. En canvi, les que hi ha a l’extrem oest són les últimes a veure començar el dia, però també les darreres a començar la nit. A banda, especialment quan ens acostem als solsticis d’hivern (i d’estiu), les poblacions del nord del país tenen més hores de foscor (i de claror) que les del sud.

Us presentem algunes dades i curiositats dels horaris del sol a Catalunya i a Barcelona. Tingueu en compte, però, que els horaris que us mostrem són els teòrics i no tenen en compte l’orografia, un fet que marca el dia a dia en zones de muntanya com els Pirineus.

La sortida de sol més matinera i la més tardana

Si voleu ser els primers de veure sortir el sol, només cal que us atanseu a Cadaqués. És la població més oriental de Catalunya i la primera que veu despuntar el dia. En aquest indret de l’Alt Empordà a mitjans de juny, que és quan el sol surt més aviat, treu el nas per l’horitzó a les 6.09 h. Això són 18 minuts abans que al poble on el sol surt més tard per aquesta època, la Sénia (el Montsià).

Per contra, als mesos hivernals, Bausen (la Vall d’Aran) és on el sol surt més tard. Aquesta població no és la més occidental de Catalunya, però és la que es troba més a l’oest de l’extrem nord del país. Allà, a principis de gener el sol surt a les 8.27 h, 12 minuts després que a Cadaqués.

Diferències notables, també, amb la posta de sol

No cal dir que la posta de sol més matinera i la més tardana es donen a les mateixes poblacions. A Cadaqués, la segona setmana de desembre el sol es pon a les 17.14 h, 17 minuts abans que a la Sénia.

Bausen té la sort de gaudir de la posta de sol més tardana del país. Entre finals de juny i principis de juliol el sol s’amaga a les 21.39 h, 12 minuts més tard que a Cadaqués.

Posta de sol des de l’Observatori Fabra. Autor: Alfons Puertas

Com més al nord, més es nota com s’allarguen i s’escurcen els dies

La durada del dia (la quantitat d’hores de claror) depèn de la latitud. Com més al nord ens situem, més curts són els dies a l’hivern i més llargs ho són a l’estiu. És per això que la població amb més diferència d’hores de llum entre els dos solsticis és Canejan (la Vall d’Aran), el poble més septentrional de Catalunya.

Pel solstici d’estiu hi ha 15 hores i 20 minuts de claror, mentre que al d’hivern hi ha nou hores i un minut. En canvi, a Alcanar, el poble situat més al sud de Catalunya, el dia amb més estona de sol de l’any són 15 hores i quatre minuts i el que menys té nou hores i 16 minuts. La diferència entre totes dues poblacions arriba als 15-16 minuts.

Per aquesta mateixa raó, les poblacions del nord noten més com s’escurcen o s’allarguen els dies respecte de les del sud. En aquest sentit, mentre que a Canejan pels volts dels equinoccis s’arriba a guanyar o perdre dos minuts i 55 segons de claror al dia, a Alcanar són dos minuts i 42 segons per dia.

I a Barcelona?

Hem parlat de les poblacions que es troben als extrems de Catalunya, on els horaris del sol difereixen més entre si. Ara bé, i a Barcelona? Com de d’hora o de tard pot arribar a sortir o a pondre’s el sol? Quantes hores de claror hi ha en el dia més curt i el més llarg de l’any?

A continuació us donem les dades per a Barcelona. Les dates exactes de cada esdeveniment depenen de quin dia són els solsticis i els equinoccis, que varien en funció de l’any:

  • la sortida de sol més matinera: 6.17 h (mitjans de juny)
  • la sortida de sol més tardana: 8.17 h (finals de desembre i principis de gener)
  • la posta de sol més matinera: 17.21 h (segona setmana de desembre)
  • la posta de sol més tardana: 21.28 h (finals de juny i principis de juliol)
  • el dia amb més hores de claror: 15 hores i 10 minuts (solstici d’estiu)
  • el dia amb menys hores de claror: nou hores i 11 minuts (solstici d’hivern)
  • pèrdua/guany màxims d’estona de claror: dos minuts i 47 segons (equinoccis)