Una furgoneta blava plena d’eines de costura s’instal·la cada 15 dies al davant del mercat d’Hostafrancs. Es tracta del Didal Truck, el servei mòbil de costura impulsat per la cooperativa Solidança que promou l’arranjament i reutilització de les peces de roba per tal de reduir la quantitat de residus tèxtils que es generen a la ciutat.

Un servei gratuït que fomenta la creativitat

El servei mòbil és una iniciativa municipal que té el suport de l’Agència Catalana de Prevenció de Residus, va començar a funcionar al setembre a Barcelona i, de moment, donarà servei fins a finals del 2022. Una experta en costura ofereix assessorament i ajuda de forma gratuïta a les veïnes que volen reparar i transformar les peces de roba que porten de casa. “A vegades venen amb la idea de fer-se els baixos dels pantalons però les animo a transformar la roba que ja no es posen.” Explica l’assessora en costura del Didal Truck, Cristina Morte. “Donem una segona vida a les peces de roba i alhora reduïm els residus tèxtils que totes generem.”

D’un pantaló es pot fer una camisa o una faldilla”
Cristina Morte, assessora en costura del Didal Truck

Les usuàries de totes les edats, disposen dels materials de costura que necessiten i també de màquina de cosir. De fet, algunes d’elles han inclús repetit ja l’experiència des de que es va posar en marxa.

Reduïr els residus tèxtils, l’objectiu de la proposta

El Didal Truck és un projecte que sorgeix de Solidança, una entitat que se centra en propostes d’integració sociolaboral per a col·lectius en risc d’exclusió i ofereix serveis vinculats a la gestió integral de residus i a l’economia circular. “La idea del servei és que les usuàries siguin capaces d’aprendre nocions de costura perquè després puguin autoreparar-se la roba a casa seva.” Explica la tècnica de Medi Ambient de Solidança, Lorena Flores.

Amb aquesta iniciativa l’entitat preveu que es podran reduir 200 quilos de residus tèxtils a tota l’àrea metropolitana. El Didal Truck també està funcionant al Clot i a Sant Andreu. Solidança fa anys que promou iniciatives per reduir els residus a la ciutat com, per exemple, la furgoneta Repara Truck que ajuda a reparar petits electrodomèstics i bicicletes i que es va posar en marxa a Gràcia i el Raval al 2019 o la botiga de roba de segona mà que l’entitat té a Horta.