Qui més qui menys ho ha notat en sortir al carrer. Aquest divendres el fruit del plàtan voleia per tot arreu i causa molèsties en alguns casos.
Es tracta d’un fet habitual cada any entre mitjans i finals de primavera, quan el conjunt de fruits del plataner, aquelles pilotetes que pengen de l’arbre, es disgreguen i són arrossegats pel vent, tot dispersant-se.
Vent de garbí moderat, suficient per disgregar els fruits del plàtan
No cal una gran ventada perquè s’alliberin els fruits del plataner quan són madurs. Amb ratxes de poc més de 40 km/h, com les que han bufat aquest divendres a Barcelona, n’hi ha més que suficient.
Els fruits (les pilotetes) que es disgreguen aquests dies a Barcelona corresponen justament als que van madurar l’estiu passat i que han quedat penjant a les capçades durant tot l’hivern. Els fruits nous d’aquesta temporada encara són verds i no serà fins a l’any vinent quan s’acabaran dispersant.
En realitat el fruit del plàtan és una infructescència, és a dir, un conjunt de petits fruits que s’agrupen formant una mena de boles o pilotetes. Aquests petits fruits s’anomenen aquenis i es componen d’una llavor i d’un plomall que els ajuda a dispersar-se i sortir volant, quan fa vent.
Quan aquests aquenis entren en contacte amb les mucoses, bé sigui dels ulls, el nas o la gola, generen malestar i molèsties.
No és el pol·len allò que ens causa les molèsties
El malestar als ulls o la gola aquesta vegada no les causa el pol·len, sinó que la disgregació mecànica dels fruits d’aquest arbre produïda pel vent.
Així doncs, el pol·len només afecta les persones que hi són al·lèrgiques, els fruits, per contra, poden afectar qualsevol persona.
El pol·len de plàtan és molt menys aparent o visible que els fruits del plàtan i que només apareix a principis de primavera, quan surten les flors masculines (inflorescències). Aquest moment coincideix amb la sortida de les primeres fulles, a mitjans de març a Barcelona.
L’alliberació del fruit dels plàtans podrà allargar-se unes setmanes
La disgregació dels fruits dels plàtans no es produeix en un sol dia. Habitualment és un procés llarg i lent que pot allargar-se durant diverses setmanes. Acostuma a anar de baixa a partir del mes de juny.
Quan hi ha episodis de vent moderat i l’ambient és eixut és quan es disgreguen en major mesura el conjunt de fruits.
Els mapes del temps anuncien que al llarg del cap de setmana es mantindran aquestes condicions de vent i ambient sec. La pluja de la setmana de Sant Jordi podrà frenar en bona mesura el procés, però no es descarta que en alguns moments de la mateixa jornada de Sant Jordi pugui arribar a causar incomoditats entre els ciutadans.
Molèsties que perduren tot el dia
Han tornat les ràfegues de vent i han tornat les incomoditats. Alguns veïns han explicat a betevé que noten com la pols es fica en els ulls, causant picors, a més de provocar tos. Aquests símptomes no ocorren només quan són al carrer, ja que persisteixen una vegada arriben a casa, que han de rentar-se les mans i la cara per alleujar la rinitis.