foto observatori fabra calendari omm 2023
Fotografia preseleccionada d'Alfons Puertas, l'observador del Fabra

Des de l’any 2014, l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) organitza un concurs de fotografia per il·lustrar el calendari de l’any següent. Sovint s’hi presenten centenars de fotògrafs d’arreu del món amb imatges espectaculars de núvols, llamps i paisatges meteorològics de tota mena. Es tracta d’un concurs en el qual cada vegada hi participa més gent i va guanyant renom dins del món de la fotografia meteorològica.

Des de l’OMM destaquen que el 2023 serà un any ben especial, ja que se celebrarà el 150è aniversari de l’inici de la cooperació internacional en matèria d’observació meteorològica i climàtica gràcies a la creació de l’Organització Meteorològica Internacional l’any 1873.

A l’edició d’enguany (per al calendari 2023) hi han participat fotògrafs d’arreu que han presentat al voltant de 1.500 imatges, el rècord fins ara. L’organització ha fet una preselecció de 80 imatges a partir de la qual caldrà escollir les fotografies guanyadores. Justament, d’aquesta preselecció, tres de les fotografies són d’autors catalans, i una és l’observador del Fabra Alfons Puertas.

Grans nuvolades, amb Barcelona de fons

La fotografia amb segell barceloní ha estat feta des de la talaia que és l’observador del Fabra. Alfons Puertas va captar un espectacular núvol convectiu amb Barcelona i alguns dels edificis més emblemàtics com a taló de fons. Es tracta de la imatge que encapçala aquesta notícia.

De fet, encara que fins al moment no han format part dels calendaris de l’OMM, algunes fotografies d’Alfons Puertas sí que consten a l’Atlas de núvols de l’OMM.

Una altra contribució des de Catalunya

L’altre català que també ha aconseguit tenir imatges preseleccionades és Emili Vilamala, que acostuma a prendre magnífiques instantànies de la comarca d’Osona.

En el seu cas, una de les fotografies és una posta de sol encesa amb el cel ple d’altocúmuls lenticulars, aquests núvols mitjans tan fotogènics que tenen el contorn molt arrodonit i que sovint semblen plats apilats. La segona de les imatges correspon a un núvol convectiu que es veu perfectament com està descarregant un ruixat i, a més, l’acompanya un arc de Sant Martí complet.

Fotografies preseleccionades d’Emili Vilamala

Com es pot participar en la votació?

De la vuitantena de fotografies preseleccionades, només 13 seran les guanyadores del concurs. Aquestes figuraran al calendari del 2023 de l’OMM: una a la portada i la resta per il·lustrar cadascun dels mesos.

Qualsevol persona pot votar a través de les xarxes socials (Facebook, Instagram o Flickr) per les fotografies que més li agradin, fent un “m’agrada”. La votació restarà oberta fins al 25 d’octubre.

El resultat final del concurs no correspondrà només a la votació popular. Hi haurà un jurat proposat per l’OMM que estarà format per fotògrafs, meteoròlegs, científics que tindrà en compte els vots de les xarxes socials, però també l’aspecte tècnic i artístic i que hi hagi un equilibri geogràfic.