Per a molts, alçar la vista al cel nocturn i veure tot d’estels, planetes i constel·lacions és un espectacle encisador. T’animem a no perdre’t els esdeveniments astronòmics que tindran lloc aquest mes de juny. Te’ls detallem tots!
Astres propers
El dia 2 de juny, el nostre satèl·lit natural se situarà a prop del planeta dedicat al déu de la guerra romà, Mart. Si mireu el cel, inclús si us trobeu en una ciutat gran com Barcelona, sereu capaços de veure’ls tots dos junts. A més a més, el dia 4 podreu veure Júpiter a prop de Mercuri.
A banda, el dia 27 la lluna també estarà situada ben a prop de Saturn. Si us trobeu aquell dia en algun país del Pacífic occidental, podreu veure com el nostre astre oculta el planeta.
Lluna nova i lluna plena el juny
Si voleu observar les constel·lacions i els estels amb condicions de més foscor, haureu d’esperar-vos al dia 6 de juny, que és quan tindrem lluna nova. D’aquesta manera, els raigs del Sol impacten a la cara contrària que ens mostra, la qual cosa afavoreix unes condicions d’observació ideals.
Per contra, la lluna plena tindrà lloc el dia 22 de juny, coneguda com la lluna de maduixa. Tanmateix, el disc solar el podreu veure gairebé ple el dia d’abans i el dia de després.
El solstici d’estiu
El dia del solstici d’estiu marca l’inici de l’estiu astronòmic a l’hemisferi nord. Tindrà lloc el dia 20 de juny, i és quan tindrem el dia més llarg de l’any, així com la nit més curta. Durarà 93 dies i 16 hores, i acabarà el dia 22 de setembre, quan donarem la benvinguda a la tardor.
El mot solstici prové del llatí “solstitium”, que fa referència al moment en què sembla que el Sol no canvia de trajectòria durant alguns dies i sembla quedar-se quiet. Això és degut al fet que el l’astre rei assoleix la seva màxima declinació.