sortida sol finals agost 2022
foto: Pere Lluís Donoso

Tot i que l’estiu continua com una piconadora i la calor sembla lluny de marxar, el cel i, sobretot, la llum solar ens recorden que cada cop som més a prop de la tardor. Aquest dimecres, 31 d’agost, haurem perdut ja dues hores de llum solar des del solstici d’estiu, el 21 de juny.

La mateixa llum que a mitjans d’abril

Aquests dies tenim a Barcelona una mica més de 13 hores de llum solar. Aquest dimecres, concretament, 13 hores i 10 minuts, que són dues hores exactes menys que el dia 21 de juny, dia del solstici d’estiu i dia més llarg de l’any.

El sol surt cada vegada més cap a la banda de mar i s’aixeca menys a l’horitzó i això fa que els dies siguin ara més curts que al juny.

La llum que tenim ara és equivalent a la que tenim un dia de mitjans d’abril, però amb una temperatura totalment diferent ja que a l’abril mantenim encara la inèrcia freda de l’hivern mentre que ara ens passa tot el contrari i, de fet, continuem amb nits tòrrides una darrera de l’altra.

Aquests dies el sol es pon abans de dos quarts de nou del vespre, prop d’una hora abans que a finals de juny.

La tardor a tocar però abans, una hora menys

Tot i que l’1 de setembre començarem la tardor climàtica (que serveix bàsicament per quadrar mitjanes en mesos sencers), el 23 de setembre serà quan començarà oficialment la tardor astronòmica.

El dia abans d’entrar oficialment a la tardor astronòmica haurem perdut una altra hora més de sol i és que ara entrem en els dies que més pèrdua de sol diària tenen de tot l’any: gairebé tres minuts menys per dia.

A l’hivern, sis hores menys de sol que a l’estiu

Entrarem aleshores en el camí inexorable cap a l’hivern. El dia del solstici, el 21 de desembre, serà el dia més curt de l’any i tindrà, com sempre, quatre hores menys de sol que les que tenim ara a finals d’agost i sis hores menys que al solstici d’estiu. De les més de 15 hores de sol al juny a les poc més de 9 h del desembre.

Comparteix a: