L’episodi d’altes temperatures que fa més d’una setmana que va començar anirà a més els pròxims dies i es preveu que toqui sostre aquest cap de setmana, concretament diumenge. Diumenge viurem un dia que podria ser històric en alguns punts de Catalunya, pel fet de superar els registres de temperatura màxima mai anotats fins ara en un mes de maig.
Es tracta d’una situació de calor prematura excepcional, malgrat que tècnicament no podem qualificar-la d’onada de calor.
Quina temperatura màxima s’assolirà a Catalunya?
Els mapes anuncien que la temperatura més alta d’aquest episodi que s’allarga des de fa dies s’assolirà diumenge:
- Als punts més tòrrids de la Terra Ferma, de la Franja de Ponent i de la Conca de Tremp s’estimen valors màxims que podran emplaçar-se entre els 38 i els 40 graus.
- La calor també serà molt intensa diumenge en punts de la Catalunya Central, l’interior de la vall de l’Ebre, l’interior de les comarques gironines i fins i tot en algunes valls prepirinenques, amb màximes que se situaran entre els 35 i els 38 graus.
- A les valls pirinenques s’estimen màximes d’entre 32 i 35 graus, i d’entre 34 i 36 graus en punts del prelitoral.
- Només la primera línia costanera i la zona més elevada dels Pirineus quedaran al marge de la temperatura extrema.
- A la costa es preveu que les màximes es moguin entre els 26 i els 29 graus.
A la ciutat de Barcelona la temperatura també quedarà més frenada, tot i que amb diferències notables entre els barris marítims i la part alta o Collserola. Els darrers mapes apunten que el vent de garbí podrà fer que dissabte es dispari a l’alça el termòmetre a Barcelona i el prelitoral.
El Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís per calor a les comarques de Ponent i a la meitat nord del prelitoral per a aquest diumenge.
Alguns rècords històrics podrien quedar fulminats
Tant dissabte com diumenge el vent de garbí farà pujar fort el termòmetre a Barcelona. Tot fa pensar que arran de mar, a Barcelona, la temperatura màxima es mourà entre els 27 i 29 graus, però al centre de la ciutat ja es podran superar els 30 o 32 graus. La part alta i sobretot la falda de Collserola podria assolir registres màxims d’entre 32 i 34 graus. Malgrat que a hores d’ara encara hi ha ha incertesa, caldrà estar especialment atents a la possible superació de la temperatura màxima històrica en un mes de maig de l’Observatori Fabra, 33,4 ºC el 31 de maig del 2001.
També caldrà estar atents a la superació dels rècords de temperatura a diversos observatoris històrics del país. Aquests en són alguns dels més rellevants:
Lleida | 25/5/2017 | 35,6 ºC |
Tortosa | 27/5/2006 | 36,0 ºC |
Girona | 30/5/2001 | 33,6 ºC |
Reus | 31/5/2010 | 32,8 ºC |
La temperatura més alta registrada en un mes de maig per les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya és de 38,2 ºC a Vinebre, el 12 de maig del 2012.
Probablement Lleida i Girona superin amb facilitat els rècords preexistents. No és tan probable, però no es descarta en el cas de Tortosa i Reus.
El paper innegable del canvi climàtic
El canvi climàtic està implicant un augment de la temperatura mitjana de la Terra, i que de retruc que augmenti la
probabilitat de patir més episodis de calor extrema i onades de calor, sovint més prematures, però que minvi la de patir episodis de fred intens.