A vegades no som prou conscients de la sort que tenim de poder obrir l’aixeta de casa i que, com per “art de màgia”, en surti aigua. 24 hores al dia i durant tot l’any. És un bé escàs (i car) i del qual a Barcelona som exemple en consum responsable, un fet que cal mantenir per afavorir un aprofitament sostenible d’aquest recurs.
Aquest dilluns, 22 de març, se celebra el Dia Mundial de l’Aigua, que enguany té com a lema “Què significa l’aigua per a tu?” . Es planteja, per tant, parlar del seu veritable valor i de com podem protegir millor aquest recurs vital. El lema a xarxes és #water2me o l’#AiguaXmi.
El valor de l’aigua
L’aigua significa coses diferents per a cada persona. La campanya #water2me tracta del que significa l’aigua per a cadascú:
- Quina importància té l’aigua per a la nostra llar i la vida familiar, el nostre mitjà de vida, les nostres pràctiques culturals, el nostre benestar i el nostre entorn local?
- En gravar i compartir totes les formes en què l’aigua beneficia les nostres vides, podem valorar l’aigua adequadament i protegir-la eficaçment per a tothom.
L’aigua mata
En l’actualitat, encara són molts milions de persones a tot el món les que no disposen d’aquest recurs. Segons les Nacions Unides, prop d’un 25 % de les escoles de primària de tot el món no tenen aigua potable i més de 700 nens de menys de cinc anys moren diàriament per alguna malaltia relacionada amb la insalubritat de l’aigua o amb l’escassedat.
De fet, es calcula que prop de 4.000 milions de persones tindran manca d’aigua potable com a mínim en un dels 12 mesos de l’any i prop de 700 milions podrien haver-se de desplaçar per l’escassedat d’aigua d’aquí fins al 2030.
El Dia Mundial de l’Aigua se celebra des del 1993, tot i que el 2010 les Nacions Unides van reconèixer el dret a l’aigua potable com a dret humà essencial.
Els embassaments continuen plens, tot i que l’hivern ha estat sec
Els embassaments que abasteixen Barcelona gaudeixen de bona salut. Continuen gairebé plens tot i que l’hivern no ha estat especialment generós pel que fa a les precipitacions.
Gairebé tots els embassaments de les conques internes de Catalunya (CIC) tenen un volum d’aigua emmagatzemada de prop del 90 % de capacitat total.
Tot i que la situació és bona, el consum responsable és imprescindible.