Ja fa 20 anys que, prismàtics en mà, Ricardo Ramos observa les aus del Parc de Diagonal Mar. Aquest ornitòleg aficionat denuncia que cada any les tasques de buidatge i neteja del llac expulsen moltes espècies d’aus fora d’aquest hàbitat, declarat per l’Ajuntament com a refugi de la biodiversitat l’abril passat. Bona part són aus aquàtiques que es traslladen a altres espais perquè perden la seva font d’aliment.
Segons l’Ajuntament de Barcelona, les tasques de neteja del llac estan coordinades i supervisades per l’àrea de biodiversitat. A més, es fan entre els mesos de gener i febrer perquè, expliquen, és l’època de l’any de menor activitat biològica. Abans, però, s’inspecciona l’espai per detectar-hi la presència d’ànecs i altres espècies per poder traslladar-los cap a altres zones.
“El comptador torna a zero per a moltes espècies”
“Cada cop que es buida el llac, totes les aus aquàtiques desapareixen“, lamenta Ramos. Segons l’especialista en aus aquest any havia detectat “dues parelles d’oques que havien colonitzat l’espai per poder nidificar, un fet que segons explica Ramos “feia molts anys que no passava”. “Hi havia també dues parelles de collverd, dues de polla d’aigua i un blauet“, afegeix. A més afirma que algunes espècies del Zoo també s’alimenten de les gambúsies que viuen al llac. Tot plegat fa que “el comptador torni cada any a zero per a moltes espècies d’aus”.
Segons Ramos, la població també es redueix en moltes de les espècies terrestres. “En el moment que treus l’aigua del llac, els ocells que necessiten beure també marxen a altres espais”.
Les tasques inclouen la retirada de la fauna exòtica invasora
L’Ajuntament explica que per a la gestió i retirada de fauna, en cas de detectar-se, es contracta una empresa especialitzada per gestionar les espècies autòctones, recuperar-les i retornar-les al seu hàbitat. En el cas de la fauna exòtica el consistori afirma que es retira segons la normativa vigent. Tanmateix, Ramos considera que aquesta darrera feina no és del tot necessària perquè el llac es troba dins un parc urbà tancat i no té connexió amb altres espais naturals. “El que fan es treure el menjar de moltes aus dins un espai tancat”, comenta.
Segons l’ornitòleg, les tasques de buidatge i neteja deixen massa temps sense aigua les aus i moltes es traslladen a altres espais tot just abans que comenci l’època reproductiva. L’Ajuntament ha explicat a betevé que aquesta setmana començarà a omplir el llac, una tasca que durarà uns dies.