la baells 20/4/22
Estat actual embassament de la Baells (Berguedà)

La pluja d’aquesta setmana ha tornat a caure de forma irregular, malgrat que ha regat, i amb certa abundància, algunes de les regions que havien patit una sequera acumulada més notable els darrers mesos. Aquest és el cas del Maresme, la Serralada Litoral, punts de la Costa Brava, la rodalia del Montseny o també les comarques interiors de Girona. La pluja també va descarregar amb alegria a les comarques tarragonines i a les Terres de l’Ebre.

Malauradament, aquest darrer episodi ha passat força de puntetes pels Pirineus, on s’emplacen les capçaleres dels rius. Només l’extrem oriental —l’est del Ripollès, la Garrotxa o l’Alt Empordà— van rebre valors significatius de precipitació.

S’estan recuperant els pantans? Ja han pujat de nivell?

L’arribada del mes de març va suposar un punt d’inflexió: la sequera eterna dels mesos anteriors va començar a desdibuixar-se i es van obrir les portes a nous escenaris de cel tapat, plugims i alguns episodis notables de precipitació. La pluja va fer acte de presència a les capçaleres dels rius, sobretot els de les comarques gironines, un fet que va beneficiar en bona mesura els embassaments d’aquest entorn.

L’abril, de moment, ha deixat pluges més minses, però força irregulars a l’àmbit pirinenc. Cal tenir present, però, que Setmana Santa va suposar el punt de partida del desgel i del creixement de cabal d’alguns rius pirinencs, tot i que convé recordar que les capçaleres dels rius que abasteixen els embasaments de les conques internes són de dimensions reduïdes, un fet que implica que el volum d’aigua equivalent en forma neu no suposi un percentatge especialment rellevant, a diferència del que passa al Pirineu occidental.

Els embassaments de les conques internes de Catalunya es troben actualment al 58 % de la capacitat, sis punts per sobre que a principis de març. Es tracta, per tant, d’un ascens força modest de moment. Així han variat els principals embassaments de les conques internes des de llavors:

  • Darnius Boadella: 40 % (10/03) // 66 % (22/04)
  • Sau: 49 % (10/03) // 61 % (22/04)
  • Susqueda: 59 % (10/03) // 59 % (22/04)
  • la Baells: 51 % (10/03) //55 % (22/04)
  • la Llosa del Cavall: 50 % (10/03) // 47 % (22/04)
  • Sant Ponç: 73 % (10/03) // 75 % (22/04)
  • Foix: 92 % (10/03) // 96 % (22/04)

Més episodis de precipitació a la vista

La pluja del dia de Sant Jordi podrà deixar valors moderats de precipitació al nord de país, allà on s’emplacen les capçaleres. En molts casos ho farà en forma de neu, ja que es preveu que es mogui entre els 1.600 i els 1.400 metres. Diumenge encara s’escaparan alguns xàfecs, però només als Pirineus.

Per bé que el temps tendirà a estabilitzar-se al llarg de la setmana vinent, els models anuncien la presència d’una mica d’aire fred en altura a partir de mitjan setmana, un fet que podria incrementar novament la inestabilitat de tarda i la presència de xàfecs en alguns moments. Convé que continuï plovent abans no arribi l’estiu.

Meteograma de Barcelona. En blanc (a dalt), la temperatura prevista a 1.500 m (850 hPa) respecte a la mitjana (vermell). A sota, previsió de la precipitació
Comparteix a: