Roque Nublo, Gran Canària (David Rodríguez, @drodriguezfoto)

Durant el mes d’octubre, està previst que un cometa de grans dimensions s’apropi a la Terra. Se l’ha batejat com el “cometa del segle” però en realitat el seu nom és C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS, ja que es va descobrir a la Xina. Per aquest motiu, el divulgador científic i astrònom Joan Anton Català s’ha apropat al plató del betevé directe per explicar quines són les millors condicions per veure’l des de Barcelona.

Què sabem exactament d’aquest cometa?

Aquest cometa rep el seu nom, tal com explica Català, per ser el tercer cometa descobert durant la primera quinzena del 2023 conjuntament pel sistema ATLAS i l’observatori xinès de Tsuchinshan, un observatori de reconeixement astronòmic robòtic amb bases a Hawaii, Sud-àfrica i Xile. Pel que fa al seu sobrenom, el divulgador explica que no és tant el fet que pugui ser realment el cometa del segle, sinó que també hi influeixen “les ganes que hi ha que ho sigui”.

Per les dimensions d’aquest cometa “té números de poder donar espectacle” però, segons Català, es pot predir la posició exacta on serà però no la cua brillant que deixi al seu pas i, per tant, la visibilitat que pugui tenir a ull nuu. Les prediccions més conservadores han apostat que el cometa brillarà amb una força similar a la dels estels de l’Ossa Major. Al final, remarca que “tots voldríem viure el moment de veure un cometa a simple vista”.

Quan podrem veure el cometa des de Barcelona?

Està previst que el cometa s’apropi a la Terra entre els dies 10 i 13 d’octubre, amb la nit més brillant probablement el dissabte 12. Català ha recomanat que, per intentar veure’l, es busqui un punt alt des d’on es pugui veure l’horitzó cap a l’oest. En el cas de la ciutat de Barcelona, un lloc adequat seria Collserola o un terrat prou alt on es pugui veure la posta de sol.

Com a truc per trobar el punt brillant del cometa, el divulgador ha recomanat que es busqui Venus al cel i d’allà se segueixi l’horitzó cap a la dreta. També ha advertit que s’intenti observar el cometa un cop s’hagi fet fosc, per evitar danys oculars si es mira el sol directament, i tenir en compte que les condicions meteorològiques donin una bona visibilitat.