borrasques gran impacte 2023-2024
la borrasca Evelyn, la darrera de la temporada 2021-2022. Foto: AEMET

Com cada 1 de setembre des de fa uns anys, s’ha fet públic la llista amb els noms que tindran les anomenades borrasques de gran impacte que afectin el sud-oest del continent europeu. Enguany, començarà per Aline i acabarà per Wilhelmina, sempre que s’acabi la llista, un fet que encara no ha passat mai des del 2017, quan es va començar la nomenclatura actual.

S’inicia, doncs, la setena temporada amb borrasques de gran impacte anomenades pels estaments oficials.

font: AEMET

El vent com a factor determinant però no exclusiu

Fins fa molts pocs anys l’únic criteri que servia per posar nom a una borrasca era el vent, si generava avisos de color taronja o vermell en algun dels països de l’anomenat grup del sud-oest europeu (Portugal, Bèlgica, França, Luxemburg i Espanya).

Des de l’any 2021 aquest criteri ja no és exclusiu i poden tenir nom també si la pluja o la neu pot tenir efectes importants sobre la població. Malgrat tot, el cert és que el vent continua sent un dels factors més importants a l’hora de decidir si té nom, tal com recull l’AEMET en aquest gràfic.

font: AEMET

La setena temporada, després de la que ha tingut més borrasques amb nom

Aquest 1 de setembre comença, per tant, la setena temporada amb borrasques de gran impacte que tindran nom. A Aline, que serà la primera, la seguiran més tard Bernard, Celine i Domingos i, així, fins a acabar, si s’escau, l’espiral de noms, un fet que no ha passat mai encara a Europa però sí a Amèrica en el cas dels huracans.

El grup del sud-oest d’Europa és el que va tenir en la temporada passada més nomenclatures fins al moment. Es va acabar fa molt poc, aquest mateix agost, amb la borrasca Patrícia, batejada per Météo-France, la primera en un mes d’agost, que va comportar un episodi fresc a Catalunya i, fins i tot, amb neu als Pirineus a principis de mes.

Nord i est d’Europa i huracans van a banda

Aquesta llista és exclusiva de les borrasques que comencen a afectar algun dels països que la formen, que com hem dit són Portugal, França, Espanya, Bèlgica i Luxemburg.

És diferent el cas del sud-est europeu (amb Itàlia i Grècia al capdavant) així com el nord d’Europa (amb el Regne Unit per bandera), que tenen altres llistes per anomenar les que comencen per afectar aquests països, sempre respectant la nomenclatura d’altres zones si la borrasca ha generat un impacte anterior en un altre país. D’aquesta manera, una borrasca batejada per França mantindrà el mateix nom a Itàlia i viceversa.

Els huracans de l’Atlàntic, als quals posa nom el National Hurricane Center, també el mantenen quan afecten Europa en forma de borrasca, per bé que passen a portar el prefix “ex” al davant del nom quan perden les seves propietats tropicals. Aquests dies, per exemple, sentirem a parlar de l’ex-Franklin, que, en forma de borrasca potent, pot interaccionar amb la DANA que ha afectat la península, ara situada a l’Atlàntic.

Comparteix a: