El canvi de temps de les pròximes hores posa el punt final a una primera quinzena de setembre d’ambient canicular, i talla la ratxa d’altes temperatures que s’allarga des del mes de maig.
La temperatura es normalitzarà clarament al llarg del cap de setmana, i els pronòstics a mitjà termini anuncien que es podria mantenir a l’entorn de la normalitat com a mínim fins a finals de setembre. A banda, la presència d’aire fred en altura afavorirà que es mantingui la inestabilitat en major o menor mesura durant els pròxims dies.
Consens, un cop més, pel que fa el termòmetre entre models
Tal com ja ha anat passant el darrers mesos, els principals models estacionals tornen a apostar, sense embuts, per un octubre amb temperatura superior a l’habitual.
Els mapes basats en els sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF) apunten que l’anomalia de temperatura durant el mes d’octubre serà clarament positiva a tot el continent europeu. El model estima una temperatura mitjana mensual de fins a 1 ºC superior a la normal en el cas de Catalunya.
L’agència nord-americana NOAA també anuncia un octubre clarament més càlid arreu del continent, també en el cas Catalunya.
Més incertesa en el cas de la precipitació
Pel que fa a la precipitació, la tendència durant el mes d’octubre no queda tan clara, si més no a hores d’ara.
El model de Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini (ECMWF) preveu menys precipitació de l’habitual a l’interior de Catalunya i els Pirineus (fins a un 25 mm menys al nord), però preveu valors a l’entorn de la normalitat o per sobre a la línia de la costa.
El model pronostica força més pluja de l’habitual damunt del mar, al Mediterrani Occidental, a les costa mediterrània francesa i punts dels Alps, així com de la península Itàlica. Això fa entreveure la presència de borrasques mediterrànies o de bosses d’aire fred en altura que podrien afavorir episodis de xàfecs i tronades costaneres que podrien fregar el litoral català i Barcelona.
Anomalia de precipitació segons el model europeu (ECMWF) Anomalia de precipitació segons la NOAA
L’agència nord-americana NOAA també entreveu menys pluja de l’habitual a zones de l’interior de Catalunya i de l’est de la península Ibèrica. No mostra una tendència clara arran de mar, un fet que podria fer pensar també en la possibilitat de precipitacions a tocar el mar.
Convé recordar que, estadísticament, a Barcelona (Observatori Fabra) l’octubre és el mes més plujós de l’any, amb 91 litres per metre quadrat (període de referència 1981-2010). Que finalment es produeixin registres a l’entorn de la normalitat suposarien, en qualsevol cas, força precipitació.
La pluja, més necessària que mai a Catalunya
Els pantans continuen estancats, malgrat les pluges abundants de l’agost a les capçaleres. La previsió de pluja durant la segona quinzena de setembre seria clau per tal d’invertir de forma clara la tendència a la baixa de les reserves dels darrers mesos en el conjunt de les conques internes, actualment al 38 %.
Aquests dies, els Agents Rurals estan duent a terme el treball de camp per tal de radiografiar i anotar l’afectació dels boscos catalans a causa de la calor i la sequera, les zones afectades per decaïment forestal. Tot fa pensar, malauradament, que el 2022 serà un dels pitjors anys, sinó el pitjor, viscut des que el CREAF en fa seguiment des del projecte DeBosCat.