satel·lit Terra imatge Modis cendra incendis Canadà
Font: NASA

Aquestes darreres setmanes el Canadà està vivint una situació complicada a causa dels diversos incendis forestals que continuen cremant a la zona. La gran quantitat de cendra que estan generant està afectant la qualitat de l’aire de diverses ciutats.

Ara, part d’aquesta fumera es troba a les portes del continent europeu i, també, de la península Ibèrica. El vent en altura ha estat el responsable d’arrossegar cap a l’est les cendres dels incendis del Canadà.

Més emissions de carboni “que mai” (des del 2003)

Emissions de carboni per incendis forestals al Canadà. Font: Copèrnic

A partir de dades de satèl·lit es pot estimar la quantitat d’emissions de carboni provocades pels incendis forestals. Amb dades des del 2003, les emissions provocades fins a finals de juny d’enguany pels incendis del Canadà dupliquen, i de llarg, les emissions mitjanes que se solen produir en aquest país en tot un any.

No només això, sinó que en cap dels 20 anys sencers de què es té informació s’havia emès tant carboni per incendis forestals al Canadà com aquest any fins al 25 de juny.

El vent de l’oest, el responsable de portar el fum fins aquí

A escala global, a latituds mitjanes i altes com són l’Atlàntic nord, el Canadà i Europa hi predomina el vent de l’oest. Es deu al cinturó d’altes pressions que hi ha a la zona subtropical (on es troben els grans deserts com el Sàhara) i, també, a les depressions que hi ha més al nord.

Aquest vent de ponent, que bufa amb constància especialment a nivells mitjans i alts, ha estat el responsable d’arrossegar la cendra i el fum dels incendis de l’Amèrica del Nord cap a l’Europa occidental.

La cendra, a vista de satèl·lit

La gran quantitat de cendra que estan generant els incendis i que el vent de l’oest està impulsant cap a l’Europa occidental és visible amb les imatges de satèl·lit.

La fotografia que il·lustra aquesta notícia és la imatge Modis del satèl·lit Terra (NASA) d’aquest dilluns, 26 de juny, al migdia. Es tracta d’un satèl·lit d’òrbita polar que es troba a 900 km d’altitud.

Tota l’àrea grisosa que es veu sobre l’oceà Atlàntic i que arriba a endinsar-se uns centenars de quilòmetres sobre la península Ibèrica correspon a la cendra provocada pels incendis. S’observa perfectament l’àrea afectada per les partícules en suspensió, que abraça milers de quilòmetres quadrats.

El núvol de cendra s’anirà diluint

La previsió indica que la concentració de cendra a l’aire a l’oest d’Europa i a la península Ibèrica anirà minvant els pròxims dies. No desapareixerà del tot, però sí que el núvol de cendra s’anirà diluint.

A Barcelona i a Catalunya hi arribarà a partir de dimarts i el màxim de concentració de partícules en suspensió podria ser dijous. De totes maneres costarà apreciar-ho, ja que ni de bon tros hi haurà tanta cendra com aquest dilluns sobre l’Atlàntic oriental.