pluja tempestes juny 2022

El pas d’un solc comportarà un canvi de temps que afectarà moltes comarques de Catalunya, especialment aquest dilluns i matinada de dimarts, quan les tempestes podran ser més generals i acompanyades d’un descens de la temperatura. Encara hi ha incerteses sobre quines comarques al marge d’aquesta situació.

Una massa d’aire fresc entra per la península

Una borrasca potent situada a Irlanda enviarà una gran massa d’aire fresc a la península ja durant el cap de setmana. Aquest aire fred anirà avançant lentament cap a l’est i es transformarà en un solc que podrà deixar tempestes importants al llarg de dilluns, que és quan l‘aire fred creuarà Catalunya.

Amb el pas d’aquesta massa d’aire fred la temperatura tornarà a fer un pas enrere i es mantindrà la calor continguda a tot el territori.

La tongada de tempestes de dilluns, a bona part del territori

S’entreveu un dilluns mogut a bona part del territori. Les pluges i tronades aniran avançant d’oest a est amb el pas de les hores i s’espera que siguin més probables i intenses del prelitoral cap a l’interior i també als Pirineus, on podran ser fortes i amb calamarsa o pedra.

De matinada i a primera hora del matí ja podria ploure al Pirineu de Lleida. La pluja anirà avançant a la resta de comarques de l’interior al llarg del dia i s’entreveu que serà el migdia i la tarda de dilluns el moment en què els xàfecs i tempestes podrien ser més extensos i intensos al conjunt català.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès ja un primer avís que afecta més de la meitat del territori davant la possibilitat que les tempestes puguin acumular més de 20 litres en 30 minuts.

Ara com ara encara hem de veure si arribaran o no a alguns trams de la costa, on no es poden descartar, però on sembla que haurien de ser menys probables i menys intenses, especialment en el cas de la costa Brava i la costa central.

A Barcelona, si és, entre el vespre i la matinada

Els mapes continuen sense descartar que els ruixats també puguin arribar a Barcelona especialment entre el vespre de dilluns i la matinada de dimarts, per bé que ara mateix tot apunta que serà una de les zones on serà més complicat que hi arribi. També és cert que hi ha escenaris que fan lliscar la pluja del prelitoral cap al nord-est i deixen Barcelona força al marge d’aquesta situació.

Falten encara unes hores i continua tot obert. El que sembla clar en el cas de Barcelona és la nova refrescada que ens permetrà descansar bé encara uns dies més.

Sense calorades abans de juliol

Tot i que evidentment continuarà fent calor, el cert és que acabarem el mes de juny amb uns valors de temperatura totalment normalitzats i sense cap gran calorada a mitjà termini, tot i que juliol apunta maneres.

Aviat serà ja juliol i en poques setmanes començarà la canícula, el període tradicionalment més càlid de tot l’any a casa nostra. Veurem si enguany és benèvol. En tot cas, aprofitem per descansar ara que aquests dies la temperatura nocturna encara ho permet.