El canvi climàtic és un fet i els efectes que té són evidents sobre l’escalfalment del planeta. La temperatura ja ha pujat un grau i els científics avisen que els danys en les properes dècades poden ser irreversibles. El darrer informe d’experts en canvi climàtic de l’ONU, que s’ha fet públic aquest dilluns, exigeix mesures contundents i “sense precedents” en el model energètic i econòmic per aturar-lo i aconseguir que la temperatura no pugi més d’1,5 graus.

L’escenari dels compromisos de París, en què es va fixar l’augment màxim de temperatura a 2 graus, és insuficient per mitigar l’impacte devastador de l’escalfament del planeta: calor extrema, escassetat d’aigua, extinció d’espècies o desaparició de zones costaneres.

Aquest informe de l’ONU ha estat elaborat per 91 experts de 40 països diferents i es discutirà en la propera cimera del clima, que se celebrarà a Polònia aquest desembre.

Barcelona és un punt calent

La ciutat de Barcelona ja ha superat aquest màxim. El Mediterrani és un punt molt calent, és a dir, una de les zones del planeta on l’increment de temperatura és més accelerat. Des del 1950 la temperatura ha pujat 1,6 graus, a un ritme de 0,25 graus per decenni fins al 1980 i de 0,40 graus des del 1980. Això vol dir que en les darreres dècades aquest increment de la temperatura, no només no s’ha reduït, sinó que s’ha accelerat.

Pagar un peatge per entrar en cotxe al centre de la ciutat

Per invertir el canvi climàtic cal reduir les emissions de gasos hivernacle a l’atmosfera. Això suposa, segons Gabriel Borràs, responsable Àrea d’Adaptació de l’Oficina de Canvi Climàtic, canviar el model energètic i deixar de cremar combustibles fòssils: carbó,  petroli i tots els seus derivats, gas natural i apostar per les renovables.

De fet, Borràs va més enllà, i diu que cal una aposta decidida pel transport públic i la bicicleta, i que pagar per accedir en cotxe al centre de la ciutat és una mesura que no pot esperar gaire més.

Conferències contra el canvi climàtic

Amb l’objectiu de divulgar l’estat en el qual es troba la terra i les mesures que es poden prendre, la Fundació Catalunya Europa ha organitza un cicle de conferències amb el nom ‘Fem front al canvi climàtic’ a la Fundació Antoni Tàpies. Hi participaran una dotzena d’experts d’arreu del món fins al febrer del 2019. L’encarregat d’inaugurar les ponències ha estat el científic australià Peter Newman. Ha explicat que l’escalfament de la terra és un problema global però que les solucions poden ser també locals.

Comparteix a: