Som a punt d’encetar el període de calor per excel·lència a casa nostra: la canícula. És el nom que rep el període que va des del 15 de juliol fins al 15 d’agost i que coincideix amb el moment de l’any en què fa més calor a casa nostra a l’estiu. Com començarà la canícula a Catalunya, d’acord amb la previsió dels models meteorològics? I a Barcelona? T’ho expliquem!

L’origen del terme “canícula”

L’origen del terme prové del llatí, significa “gos petit” i es relaciona amb la constel·lació Canis Major i amb la seva estrella més brillant, Sírius.

Antigament, Sírius coincidia amb la sortida del sol durant aquest període i a Roma es va començar a associar l’aparició d’aquest estel amb les calors intenses de l’estiu. Per aquest motiu, el nom canícula es va fer sinònim de calor. Actualment, això ja no passa a causa de la precessió de la Terra i veiem l’estel a finals d’agost.

Un tastet d’estiu

L’ambient càlid sembla que comença a arribar a casa nostra. Dijous 11 de juliol vam assolir un nou pic de calor que va provocar que a Barcelona ens enfiléssim per damunt dels 30 graus a gairebé tots els barris de la ciutat.

D’aquesta manera, vam tenir el dia més càlid de l’any a la ciutat. De fet, a l’Observatori Fabra es va arribar per primer cop als 34 graus de màxima.

S’acaba l’ambient fresc

La bona ratxa de temperatures contingudes sembla que s’acabarà. Segons el pronòstic del ECMWF (Centre Europeu de Previsió Meteorològica a Mitjà Termini), iniciarem la setmana del 15 de juliol amb una anomalia de temperatura positiva a gairebé tota la península Ibèrica, també a Catalunya, tal com podeu veure a la imatge de dalt de tot.

De fet, això està en consonància amb l’evolució de la temperatura a 850 hPa que ens diu que, després d’un petit descens i normalització de la temperatura d’aquest cap de setmana, tindríem un ascens tèrmic a partir de la setmana que ve. Si bé encara amb molta incertesa, els darrers dies del mes es podria tornar a normalitzar.

La bona noticia és que, almenys, no es preveu cap onada de calor a curt ni a mig termini. Convé recordar que, ara fa un parell d’any, per a aquestes dates ja estàvem vivint la segona onada de calor.

Un juny lleugerament més fresc de l’habitual

Mentre que fa un parell d’anys vam viure l’inici d’una segona onada de calor, amb data 9 de juliol podem dir que encara no n’hem viscuda cap.

De fet, venim d’un juny normal pel que fa a les temperatures i lleugerament fresc, ja que la mitjana ha estat de 21,1 graus, 0,2 per sota de l’habitual per al període climàtic 1991-2020.