Durant el mes d’abril és molt habitual que hi hagi les primeres tempestes de la temporada. Unes tronades que, de vegades, poden anar acompanyades de calamarsa. No cal recular gaire per trobar-ne exemples: el dia de Sant Jordi del 2022 va estar marcat per aquest fenomen meteorològic.

Ara bé, si les calamarsades del Sant Jordi 2022 van ser destacables, la que hi va haver el 20 d’abril del 2001, ara fa tot just 22 anys, va ser encara més important. Fixeu-vos, si no, en el vídeo de la crònica que es va fer per a l’informatiu de betevé sobre aquell episodi.

Un embossament d’aire fred directe des de la zona polar

Un embossament d’aire molt fred en alçada, que provenia de latituds polars, va anar baixant nord a sud fins col·locar-se centrat, el dia 20 d’abril, entre Bèlgica i els Països Baixos. Barcelona i Catalunya es trobava dins del seu radi d’acció, amb valors de temperatura a 500 hPa (uns 5.500 metres) de -30 ºC.

Al mateix temps es va imposar la circulació de nord, fet que va anar lligat a una entrada d’aire fred força important per aquesta època de l’any. A 850 hPa (uns 1.500 metres) la temperatura va baixar fins als -2 o -3 ºC.

Precisament, entre la tramuntana forta de l’Empordà i el mestral intens del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre hi va haver una situació de rebuf al sector central del litoral i prelitoral. El vent de component marítim va aportar humitat a nivells baixos, fet que va afavorir el creixement de les potents nuvolades que van acabar donant lloc a una de les calamarsades més importants dels darrers anys a Barcelona i el seu entorn.

Efectes de la calamarsada

La tempesta va començar cap a les vuit del vespre. Venia del Bages i el Vallès Occidental i va acabar arribant a Barcelona. En alguns barris, la quantitat de calamarsa que va caure va ser prou important per deixar un cert gruix. L’acumulació de gel als carrers va dificultar la circulació de vehicles.

De calamarsa se’n va veure a tot l’entorn, també en comarques com el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental i el Maresme. Els bombers van haver de fer 25 sortides a Barcelona i quatre més a Badalona, bàsicament per petites inundacions.

Carrers emblanquinats per la calamarsa a Barcelona

Un xàfec intens i un descens sobtat de la temperatura

A banda de la calamarsada, els altres fets destacables van ser la quantitat de precipitació acumulada i el descens brusc de la temperatura.

Com sol passar en aquesta mena d’episodis, els registres de pluja van ser molt irregulars. A l’Observatori de Can Bruixa, a les Corts, es van acumular 34 l/m² i a l’Observatori Fabra, 23 l/m², mentre que a l’aeroport del Prat la precipitació va ser més modesta i va deixar 14 l/m².

Abans no comencés la tempesta, la temperatura s’havia pogut enfilar fins als 12 a 14 graus al conjunt de Barcelona. És un registre prou baix per ser la segona quinzena d’abril. Ara bé, un cop es va posar a ploure i a caure calamarsa, el termòmetre es va desplomar. A les Corts la mínima va quedar poc per sota dels 8 graus, a l’aeroport va ser de 6 graus, mentre que a l’Observatori Fabra es va baixar fins als 3 graus, tan sols. Fred d’hivern.

Comparteix a: