Barcelona reafirma el seu acord climàtic: ser una ciutat intel·ligent i climàticament neutra l’any 2030 amb una reducció del 80 % dels gasos d’efecte hivernacle durant aquesta dècada. És un dels principals punts que recull el Compromís per una Barcelona + Sostenible 2024-2034, un document junt amb entitats, organitzacions i ciutadania que permet accelerar la descarbonització de la ciutat i convertir-la en referent en la lluita contra el canvi climàtic. L’acte de renovació, presidit per l’alcalde Jaume Collboni, s’ha celebrat aquest dimarts a la tarda al Palauet Albéniz.

Collboni ha destacat que es pot arribar més lluny si tothom se sent “part de la solució” més que “culpable” i s’ha referit a canviar “l’estat d’ànim” d’alguns sectors. L’alcalde ha reivindicat la idea d’una aliança ciutadana per avançar cap a una ciutat més sostenible i ha destacat que el paper de les grans ciutats és “molt important” en la batalla per mitigar els efectes i les causes del canvi climàtic.

Per la seva banda, la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha posat el focus en els dos reptes prioritaris —descarbonització i estalvi d’aigua— i ha recordat que cal avançar-se als moments de crisi i dotar-se d’una estratègia pròpia. “Ens hem de comprometre més que mai per trobar solucions locals i globals”, ha conclòs.

Els reptes prioritaris per treballar durant els propers dos anys són la descarbonització, amb una reducció prevista de les emissions de gasos d’efecte hivernacle 15 % anual i l’estalvi d’aigua, amb l’objectiu d’arribar als 90 litres per habitant i dia en consum domèstic, una reducció del 15 % en usos comercials i industrials i d’un 10 % en usos municipals.

El tercer compromís d’aquest segle

El Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 és el tercer compromís que se signa i pren el relleu dels dos compromisos anteriors, el primer aprovat l’any 2002 i el segon el 2012, que ha tingut el suport de 2.000 entitats i organitzacions i que ara renovaran l’adhesió.

El nou Compromís ha estat redactat de manera col·laborativa i és el fruit d’una acurada diagnosi i d’un ampli procés participatiu. Una fase de treballs previs que s’han desenvolupat durant els anys 2022 i 2023 amb una participació total de 868 organitzacions i persones i la concreció participada del document que ara se signa, en què s’han fet un total de 178 aportacions noves.