Passen els dies i l’escenari meteorològic no canvia. L’anticicló potent que hi ha al centre i al nord del continent europeu desvia les depressions cap a latituds més baixes, fins i tot entren a la Mediterrània per l’estret de Gibraltar. Aquesta situació és la que està fent que dia rere dia bufi vent de llevant que, a banda d’alterar notablement l’estat de la mar, afavoreix que els núvols siguin els protagonistes.
L’absència de sol queda palesa, també, a les dades de l’Observatori Fabra. Aquest mes de març (fins al dia 22) ja hi ha hagut 12 dies de cel cobert, segons Marc Prohom, cap de l’àrea de Climatologia del Servei Meteorològic de Catalunya. Des que l’any 1968 es van començar a prendre dades de la radiació solar, mai abans no s’havia registrat un nombre tan elevat de jornades amb menys d’una hora d’insolació.
La mitjana per al març és de quatre o cinc dies de cel tapat, de manera que enguany el nombre total s’ha més que duplicat. Hi ha quatre antecedents de mesos de març amb 10 o més dies ennuvolats: el de l’any 1983, 1987, 1991 i 1996. Curiosament, en dos d’aquests casos van ser mesos més secs del que marca la mitjana, de manera que tot i la manca de sol, els núvols no van ser gaire productius pel que fa a pluja.
Per contra, hi ha hagut anys com el 1988, el 2007, el 2012 i el 2014 en què tan sols hi ha hagut un sol dia de cel cobert o, en el cas del 1995, no n’hi va haver cap.
Quan tornarà a fer sol a Barcelona?
A diferència de la setmana passada, aquests darrers dies hi ha hagut algunes estones de sol, encara que no han durat gaire. El que queda de setmana el temps no variarà gaire. Fins i tot, hi haurà alguns moment en què es podrien repetir els ruixats bàsicament aquest dijous al matí i també dissabte.
Entre diumenge i dilluns, la borrasca s’anirà allunyant i diluint. Això farà minvar la nuvolositat i, per tant, podríem tenir el primer dia assolellat després de dues llargues setmanes.