Ara fa dos anys un grup de submarinistes van anar a bussejar davant de l’Hotel W. Com que és una zona portuària ningú s’hagués esperat trobar gran cosa, però van topar amb una colònia de gorgònies molt densa i en bon estat. A partir d’aquí, va començar el projecte Gorgònia Barcelona, una iniciativa que estudia aquests animals en forma de planta al litoral barceloní, i que a més, n’està fent augmentar la població per incrementar la biodiversitat. En aquest sentit, Barcelona s’ha convertit en una ciutat pionera, ja que és la primera vegada que es reforesta un fons marí urbà al Mediterrani.
Què és una gorgònia?
Una gorgònia és un animal amb aspecte de planta. Es tracta d’una espècie amenaçada actualment, tot i que és un dels primers animals que va aparèixer al planeta Terra: fa 500 milions d’anys que l’habita. Té una gran importància per al fons marí perquè fa la funció d’hàbitat a altres espècies com les daurades, els llobarros o els cavallets de mar. “Com que tenen unes formes ramificades, creen espais, on molts altres organismes i animals poden viure refugiats d’altres depredadors, poden pondre i en definitiva actuen com els arbres d’un bosc“, explica Janire Salazar, biòloga marina de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC.
Un projecte científic amb col·laboració ciutadana
El projecte Gorgònia Barcelona s’emmarca en el programa de la Unió Europea ResBios i el duen a terme científics de l’ICM – CSIC juntament amb Belong to Sea, que busca la implicació de les empreses a través de finançament i voluntaris, per conscienciar els ciutadans sobre la importància de cuidar l’entorn. Organitzen activitats per conèixer les gorgònies tant als aquaris com al fons del mar. “Només protegim el que coneixem i el mar és el gran desconegut. Hi ha voluntaris que han vingut a fer submarinisme i s’han trobat una tovalloleta sobre la gorgònia“, explica Maria Coll, cofundadora Belong to Sea.
Qui s’encarrega de la logística de les immersions és la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques, que van trobar la colònia de gorgònies per casualitat ara fa dos anys a 19 metres de profunditat. En van fer un vídeo i aquest va arribar a mans dels científics, que li van donar la importància que té. “Habitualment el submarinista no té la formació per detectar què és especial i què no ho és. Per això és important aquesta col·laboració ciutadana amb els científics“, explica Guillermo Álvarez, president de la FECDAS. “Ens va sorprendre que a l’Hotel W tinguéssim gorgònies com les que hi ha perquè la idea que tenim de zones portuàries és que són zones molt contaminades amb molt poca vida, però sorprenentment els fons marins del litoral de Barcelona són molt rics“, explica sorprès Josep Maria Gili, investigador en biologia marina de l’ICM-CSIC.
Fan reforestació per augmentar la biodiversitat
Tot i que la colònia de gorgònies de davant de l’Hotel W és densa i està en bon estat, s’ha decidit reforestar-la perquè com més gorgònies hi hagi, més biodiversitat hi haurà. Per això els científics recullen mostres una vegada al mes, i planten els esqueixos dins l’aquari —com si fos un gerani— perquè en surti una nova gorgònia que es retornarà al fons del mar al cap de tres setmanes. D’altra banda, els científics també estan estudiant per què aquesta colònia està en tan bon estat al litoral barceloní, a diferència d’altres d’ambients més naturals, en què s’estan morint per les onades de calor.