A final del mes de maig es va saber que la ciutat de Barcelona era una de les candidates a acollir la tercera seu del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques (ECMWF) i aquest divendres s’ha sabut que la Ciutat Comtal ja és finalista, després de superar nou països. Fins al dia 9 de desembre no se sabrà la ciutat guanyadora.
Pilars estratègics de la candidatura
Una de les propostes que han facilitat aquest primer tall de ciutats i en què han participat el govern estatal, el català i l’Ajuntament de la ciutat ha estat l’oferiment d’un ecosistema científic amb un edifici adaptat i preparat per a la incorporació immediata per a 400 treballadors.
A més, la candidatura espanyola també ha ofert la ciutat de Barcelona per la seva alta qualitat de vida, les connexions, un potent ecosistema científic i universitari, una àmplia oferta d’escoles internacionals, un mercat de treball dinàmic per a professionals qualificats i un suport personalitzat per al trasllat i la instal·lació del personal de l’ECMWF.
Altres seus meteorològiques europees
Serà el Consell del Centre Europeu, amb la participació dels 22 països membres, el que decidirà la ciutat guanyadora per acollir la nova seu, el proper 9 de desembre. Les altres seus meteorològiques es troben al Regne Unit, on hi ha la seu central, i una altra que s’està construint a Bolonya, Itàlia, i que acollirà l’any vinent una nova supercomputadora i funcionarà com a centre de dades, similar al Barcelona Supercomputing Center (BSC), que també participa en el projecte per acollir la nova seu a Barcelona, juntament amb l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i el Ministeri de Ciència i Innovació, Assumptes Exteriors i Transició Ecològica.
Teresa Ribera, vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica i de Repte Demogràfic, ha assegurat que “es tracta d’una molt bona notícia. La nostra candidatura, amb seu a Barcelona, ha estat molt ben valorada, i si surt endavant suposaria potenciar la capacitat d’investigació de l’estat cap a tècniques noves de predicció meteorològica, imprescindibles dins l’escenari actual de major adversitat meteorològica per l’escalfament global”.
A més, Ribera també ha assegurat que aquest centre facilitarà una major participació d’institucions i empreses de l’estat en el desenvolupament de projectes relacionats amb la implantació de serveis climàtics nous que ofereix el Servei de l’Atmosfera i Canvi Climàtic Copernicus a tots els països de la Unió Europea.
Què és l’ECMWF?
El Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini és una organització independent formada pels 22 estats membres i 12 associats. Funciona des del 1975 i disposa de 360 treballadors de més de 30 països. A més, el centre també és un institut d’investigació i un servei operacional que produeix prediccions meteorològiques.