Autor: Enric Cardedeu

Entre la nit i la matinada d’aquest dissabte, 11 de maig, s’ha pogut veure a Catalunya un dels fenòmens naturals més espectaculars i desitjats arreu del món. Estem parlant, encara que sembli mentida, de les aurores boreals.

Qui ens hagués dit, a començaments d’any, que a mitjans de maig podríem viure una de les experiències nòrdiques més sensacionals i sorprenents a casa nostra, i per si encara fos més increïble, a menys de 30 minuts de Barcelona. Una imatge que es podria repetir aquest vespre. En aquesta pàgina et detallem com pots anar seguint l’evolució de les aurores boreals en temps real.

Així s’han vist les aurores boreals a casa nostra

Una tempesta geomagnètica, o dit d’una altra manera, una pertorbació al camp magnètic de la Terra, considerada força potent pels experts, ha fet visibles aurores boreals pràcticament arreu de Catalunya.

Un fenòmen “gairebé extraordinari”

Segons ha explicat Joan Anton Català, divulgador científic expert en astronomia i astrofísica, al seu canal de X, “veure aquest fenomen a casa nostra és molt poc habitual o gairebé extraordinari“. I és que, tot això ha estat possible arran de trobar-nos endinsats en un període d’intensa activitat solar.

Així doncs, els dos ingredients importants i imprescindibles que són les emissions de matèria a l’espai i grans quantitats de partícules, juntament amb el fet que aquestes partícules es desplacin en direcció a la Terra, ha afavorit que aquesta nit de divendres a dissabte hagi tingut lloc una forta tempesta solar. En un inici, aquesta tempesta solar es va catalogar, en una escala de l’1 al 5, de grau 4, però finalment la van enfilar fins a grau 5.

Estrictament i tècnicament, Joan Anton Català explica que no es tracta d’aurores boreals, el fenomen vist a Catalunya, sinó que és un fenomen que s’anomena SAR, que tot i que està estretament relacionat amb les aurores boreals, “el mecanisme que provoca aquesta llum no és exactament el mateix que provoca les aurores més clàssiques”. Malgrat tot, afirma que “tranquil·lament tots podem parlar d’aurores”.

D’altra banda, no tot són bones notícies, les tempestes solars també tenen el seu efecte negatiu, ja que provoquen interferències en el món de les telecomunicacions.

Nova oportunitat de veure aurores boreals? Se’n podran tornar a veure aquesta nit?

Fins fa unes hores semblava que la part més intensa de l’activitat solar ja hauria arribat o passat, per tant, les previsions per la pròxima nit, de dissabte a diumenge, no eren tan favorables, com la nit anterior.

Però la sorpresa ha arribat havent dinat quan experts de l’Space Weather Prediction Center dels Estats Units, han elevat les condicions per tornar-les a poder veure a latituds poc habituals novament fins a grau 5, aquestes pròximes hores. En aquesta altra web, SpaceWeatherLive, també podràs anar seguint en temps real tant l’activitat solar com l’auroral.

D’aquesta manera, han confirmat textualment que “l’extrema tempesta geomagnètica que està afectant la Terra continua i persistirà almenys fins diumenge”. En tot cas, si no voleu perdre l’oportunitat d’intentar caçar-ne quan es faci fosc, serà bo buscar un indret amb poca contaminació lumínica, és a dir, llocs fora de zones urbanes, si pot ser en zones elevades i mirar en direcció nord o nord-est. També la fase de la lluna amb només un 11 % d’il·luminació serà favorable.

La previsió meteorològica, però, indica l’arribada d’alguns núvols prims que podrien posar inconvenients a l’hora d’observar-ne. En tot cas, haver-ne vist o tenir una nova oportunitat de veure’n a casa nostra és un dels regals més grans que ens ha donat, fins ara, el 2024.